Trolddom & Paragraf af Kasper Them Larsen

Trolddom & Paragraf af Kasper Them Larsen

I sommerferien besøgte jeg Hex! Museum of Witch Hunt i Ribe (som i øvrigt varmt kan anbefales). Efterfølgende kom jeg i tanke om en lille bog, jeg længe har haft liggende: Trolddom & Paragraf af Kasper Them Larsen. Nu har jeg endeligt fået den læst.

Bogen består af en række små tekster, uddrag og paragraffer, der er frie omskrivninger af et broget kildemateriale. Her er alt lige fra korte facts, som at Inkvisitionen brugte bødler fra det verdslige retssystem til at tvinge juridisk gyldige tilståelser frem hos de anklagede; over beskrivelser af kærlighedsbesværgelser; til observeret trolddom, som f.eks. den tyrkiske geograf der i 1666 observerede en gruppe hekse komme flyvende på træer, der var rykket op med rode.

Det var Christian IV, der indførte Trolddomsforordningen af 1617, der som den første tekst efter Reformationen definerede, hvilken forbrydelse trolddom var samt indeholdt bestemmelser om strafudmåling. Kasper Them Larsen har i sin bog medtaget to paragraffer om trolddom fra den senere Christian V’s Danske Lov af 1683. Disse blev først formelt ophævet ved indførelsen af Straffeloven af 1866, små 200 år senere.

§9: “Befindis nogen Troldmand eller Troldqvinde at have forsoret Gud och sin hellige Daab och Christendom, og hengivet sig til Dievelen, den bør levendis at kastis paa ilden og opbrændis.”

§10: “Hvo som bruger nogen galne indbildede Konster med forsæt at ville forgiøre og skade en anden, have sin Hovedlod forbrut: Og er det en Mandsperson, da straffis hand med Jern og Arbejd paa Bremmerholm eller andet saadant Stæd, sin livs Tid; Er det Qvindis-Person, straffis iligemaade i Spindehuset.” (side 71)

De små tekster giver et kalejdoskopisk syn på hekse og trolddom med sin blanding af mærkelige, morsomme, ubehagelige og faktuelle indslag. Man får ikke et overblik, men et lille indblik, som kan give lyst til at læse mere.

Jeg vil for eksempel gerne vide mere om Jean Bodin, den franske advokat og filosof, som i 1580 udgav det dæmonologiske værk De la Démonomanie des Sorciers. Her etablerede han hekse, varulve og dæmoner som reelle entiteter i denne verden. Jeg kendte heller ikke noget til nazisternes interesse for hekseafbrændinger. De mente ifølge Trolddom & Paragraf, at heksene var tyske helgener, ufordærvet af kristne dogmer.

Til gengæld havde jeg hørt om Thisteds præst Oluf Bjørn og hans hekse-anklager i 1696-1698. De er nemlig beskrevet i Loise Nyholm Kallestrups fremragende bog Heksejagt.

Trolddom & Paragraf er en speciel lille bog, som på sin vis er ganske interessant. Personligt kunne jeg have ønsket mig en masse fodnoter med henvisninger til, hvor man kan læse mere om de enkelte opslags emner, men det ville tale imod bogens form. Jeg er derfor lidt splittet i min læseoplevelse, men det skal ikke afholde mig fra at opfordre andre til at give Trolddom og Paragraf en chance.

Om Trolddom & Paragraf:

Udgivelsesår: 2018
Forlag: OVO press, 91 sider
Vignetter af Mathias Sæderup

Forlagets beskrivelse:
Trolddom og paragraf består af en række fortællinger om retsinstitutionernes håndhævelse af retfærdigheden i en tid, hvor det ikke var helt unormalt at tro på varulve og flyvende kameler, spædbørnsspillende hekse, engle og dæmoner, kærlighedsmagi og andre ugudelige kætterier (f.eks. det at stjæle en anden mands hukommelse).

Vi befinder os i det spanske imperiums storhedstid, i senmiddelalderens europæiske fyrstedømmer og i den danske renæssance, fra pyreæernes savtakkede bjergtindinger, fra Frankrigs glimtende vinmarker til okkulte ceromonier i tyske skove, til en kirke i Køge og en besættelsesplaget nordjysk by. Vi havner i inkvisitionens torturkammer og i den benhårde økonomis varetægt: Hvad koster det at brænde en heks af på bålet? Eller hvad er indtjeningen ved at konfiskere en dømt persons ejendele?

Fortællingerne er både nøgterne og hullede i deres præsentation af en lang række skæbners uheldige møde med de sekulære og gejstlige myndigheder. De bygger på et historisk kildemateriale om overtro og trolddom og krænger sig ind imellem den historiske virkelighed og fri fantasi, mellem myter og forestillinger og den meget konkrete afstraffelse af trolddomsudøvere og afvigere fra den kristne tro. Spor af en fortid, der tilsammen danner et broget, absurd og hårrejsende billede af de europæiske hekseprocesser.

Læs mere:

Hekseprocesser i Europa af John Andersen, Torben Peter Andersen og Thomas Wad
Heksene og den perfekte hofmand af Torben Bramming
Heksenes forsvarere : en historisk reportage af Jan Guillou
Trolddom i en dansk købstad af Lone Hvass og Torben Bill-Jessen
Heksejagt af Loise Nyholm Kallestrup
Magi og trolddom i dansk middelalder af Torben Svendrup

Vampyren fra Ropraz af Jacques Chessex
Djævlens hjerte af Lars Kramhøft
Lysbringersken af Palle Reimann
Arvingen af Michael Sørensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.