Dybet af John Kåre Raake

Dybet af John Kåre Raake

Dybet er anden bog i serien om den tidligere elitesoldat Anna Aune.

Anna har trukket sig tilbage efter en tragisk hændelse, hvor hendes franske kæreste Yann døde. I bind et, Isen, var hun endt på Nordpolen for at hjælpe den ældre forsker Daniel Zakariassen med at dokumentere klimaændringernes ødelæggelser. Et nødsignal fra en kinesisk base førte dem dog ind i et internationalt drama om ulovlig minedrift og en forsvunden russisk ubåd.

Dybet starter umiddelbart efter Isen. Anna befinder sig i Sibirien sammen med den eneste anden overlevende fra begivenhederne på den kinesiske base. De er ved at komme sig ovenpå de dramatiske begivenheder og kan snart rejse hjem. I stedet bliver de opsøgt af FSB, det føderale sikkerhedsbureau. De vil have Anna til at hjælpe med at finde vraget af ubåden, der er blevet identificeret som KS-2, der forsvandt i 1962. Nu vil man bringe ligene af de døde sømænd hjem til Rusland. Anna drager modvilligt tilbage til Nordpolen. Som ekspeditionen skrider frem, går det dog op for hende, at der foregår meget mere bag kulisserne end en simpel bjærgningsaktion. Og hvem trækker egentligt i trådene?

Ind i mellem kapitlerne med Annas oplevelser, springer vi tilbage i tiden til den sovjetiske forsker Czarina Blum, der var ombord på ubåden, da den sank. Desuden følger vi løbende en navnløs russisk general, der igennem alle årene har vogtet på Sovjetunionens hemmeligheder og ikke skyr nogen midler for at bevare dem.

Skiftene i tid, sted og fortællevinkel skaber en støt stigende spændingskurve, hvor jeg hele tiden var nødt til lige at læse lidt mere. Samtidig er Anna Aune en interessant figur, som vi kommer lidt nærmere ind på livet af. Der bliver også afsløret en hemmelighed fra Annas fortid, som jeg gætter på, vi kommer til at høre mere om i næste bind.

Jeg var rigtig godt underholdt af Isen, og Dybet lever helt op til første bind. Her er tale om en vellykket blanding af hårdtslående action med et fascinerende indblik i Den Kolde Krigs hemmeligheder. John Kåre Raakes fortid som manuskriptforfatter på flere katastrofefilm viser sig tydeligt i hans sans for at orkestrere et dramatisk plot med et højt tempo. Alene lokationen næsten 4000 meter under havets overflade giver lige et ekstra adrenalinkick. At der så er lidt svipsere hen mod slutningen i forbindelse med trykkets indvirkning på menneskekroppen, skal ikke trække ned i underholdningsværdien.

Er du til spændingsfyldt action, hvor siderne nærmest vender sig selv, så er serien om Anna Aune et godt bud. Jeg kan i hvert fald kun anbefale Dybet.

Om Dybet:

Udgivelsesår: 2023
Forlag: Straarup & Co., 379 sider
Forside: Eivind Stoud Platou / Handverk
Originaltitel: Dypet (norsk)
Oversætter: Lillian Kingo og Morten Visby

Læs også:

Krigens første offer af Ben Elton
Kold karantæne af David Koepp
Fanget i isen af Dean Koontz
Under overfladen af Claus Lohman
Lyden af stilhed af Rosamund Lupton
Isen af John Kåre Raake
Under sneen af Yrsa Sigurðardóttir
Is i blodet af Robert Zola Christensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.