Det 4. rige af Ebbe Madsen

Det 4. rige af Ebbe Madsen

Hvad nu hvis Nazityskland havde lavet en ikke-angrebspagt med Storbritannien? Hvordan ville verden så se ud i dag? Det forestiller Ebbe Madsen sig i den yderst interessante Det 4. rige – en kontrafaktisk historisk roman.

I den virkelig, vi lever i, mødtes Hitler og Winston Churchill IKKE i München i 1932. De havde ikke en samtale, hvor de fandt fælles fodslag i deres tro på Stalin og kommunismen som en fjende. Og de fik ikke mulighed for at drøfte deres syn på eugenik, som Churchill (sammen med flere andre fremtrædende englændere i tiden) var positiv overfor. Det skal vi være glade for. I hvert fald når man læser Det 4. rige, hvor de to mænd mødes med voldsomme historiske ændringer til følge.

Historien fortælles hovedsageligt af dansk-tyske Poul, der opvokser i Nordschleswig (før befrielsen d. 9. april 1940 kendt som Sønderjylland). Begge forældre er nazister, og det er Poul også. Allerede som dreng imponerer han med sin flid og dygtighed i Hitlerjugend, og til Førerens 65 års fødselsdag er han blandt de udvalgte børn, der bliver inviteret til Berlin for at overvære fejringen. Poul tror oprigtigt på Det. 4. Rige og tyskerne som herrefolket. Han følger partiet uden at stille spørgsmålstegn og ender som rigsfuldbemægtig i Danmark.

Set i tilbageblik fortæller Poul om sit liv sideløbende med beretningen om det stortyske rige. Hvordan Hitler kom til magten i 1933, og hvordan riget udviklede sig i en verden, hvor der ikke opstod en verdenskrig på grund af den tysk-engelske ikke-angrebspagt. Stort set hele Europa er nu en del af Det 4. Rige, mens krigen mod kommunisterne østpå fortsætter. I Danmark er der generelt tilfredshed med tingenes tilstand, og både folketing og kongehuset eksisterer i fredelig sameksistens med nazisterne.

Mod slutningen af romanen hører vi også tilbageblik fra Pouls hustru, Susanne, der er datter af en tysk baron, samt fra hendes kunstnerbror Dirk.

Det 4. rige er ikke en spændingsroman, selvom vi fra starten ved, at der er fare på færde. Til gengæld er det en yderst interessant og til tider skræmmende fortælling, om hvordan tingene kunne være gået. Ebbe Madsen tager nemlig i høj grad udgangspunkt i vores virkelighed, og giver den så et tvist. For eksempel lader han Claus von Stauffenberg spille en rolle i overgangen fra det 3. til det 4. rige. Han lader også Poul skrive en roman om, hvordan krigen kunne være gået uden Churchill og Hitlers møde. Den historie lader blandt andet de allierede brandbombe tyske byer, hvilket USA i romanen protesterer voldsomt imod, at de kunne have fundet på.

Jeg er vild med gode kontrafaktiske romaner, og det er Det 4. rige. Bogen skildrer overbevisende det stortyske rige, som jo i bund og grund er et diktatur, og der er tydeligvis et stort research-arbejde bag. Der er hele tiden små detaljer, der forbinder romanen til vores virkelighed, samtidig med at den – gudskelov – er meget langt fra. En vellykket og troværdig roman, der efterlader læseren underholdt og tankefuld.

Uddrag af romanen:

– Jøderne og kommunisterne har ikke nogen plads i det nye Tyskland, kære frue, sagde Hitler mere afdæmpet end man kunne forvente.

– Jeg har nu aldrig kunnet forstå, hvorfor man skal dømme en mand efter hans fødsel og ikke efter det, han udretter, sagde Churchill.

– Jamen, De har selv ytret dem kritisk over for det, jøderne var med til i den russiske revolution. Jeg har læst en artikel, De har offentliggjort for nogle år siden, hvor De kraftigt tager afstand fra de internationale jøders forsøg på at tilrane sig magt, herunder de jøder, der står i spidsen for den russiske revolution. Men De har måske skiftet mening?

Churchill så overrasket på Hitler, og der blev et øjebliks tavshed.

– Næ nej, det har jeg ikke, men jeg brugte kun jøderne som et eksempel på en gruppe mennesker, der vil forstyrre verdensordenen. Det kunne for så vidt være hvem som helst, men nu er det tilfældigvis jøderne. Men man ved aldrig, hvem andre der kunne tænkes at stræbe efter at få verdensherredømmet.

– Deri er vi helt enige, men jøderne er som parasitter, sagde Hitler bestemt. – De gennemtrænger samfundet og suger blodet ud af det retfærdigt arbejdende folk. Har De måske nogensinde set en jøde med en skovl? Nej vel? Der ser De. Jeg har den allerstørste respekt for det engelske folk. Især for den engelske overklasse. Det er intet mindre end mageløst, at det er lykkedes for … vel måske 60.000 mennesker? … at underlægge sig store dele af jordkloden – ja bare at kunne herske over mere end 300 millioner indere. Jeg ser et tydeligt slægtskab mellem den engelske overklasse og så arierne her på kontinentet. Ja, jeg vil endda gå så langt som til at hævde, at vi har et slags broderskab. (side 37-38)

Om Det 4. rige:

Udgivelsesår: 07.09.2023
Forlag: Historia, 338 sider
Grafisk tilrettelæggelse: Mette Nielsen

Læs også:

Berlin 404 af Thomas Clemen
I kamp mod tiden af Ben Elton
23:59:00 – ét minut i midnat af Jacob Munkholm Jensen
Sandhedens labyrint af Jørgen Steines

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.