Bram Stoker

Bram StokerAbraham ‘Bram’ Stoker blev født i Irland i 1847. Han var den tredje i rækken af syv søskende af forældrene Charlotte Mathilda Blake Thornely og Abraham Stoker. Som barn var Stoker ofte syg, men i 1864 kunne han begynde ved Trinity College i Dublin, hvor han studerede matematik og siden blev valgt som formand for the Philosophical Society. I 1870 fik han sine eksamener med udmærkelse og fulgte herefter i faderens fodspor med en embedsmandskarriere.

Bram Stoker var meget optaget af teatret, og sideløbende med sin karriere begyndte han at skrive teateranmeldelser for “The Dublin Evening Mail”. Det var Stokers anmeldelse af “Hamlet” med Sir Henry Irving i hovedrollen, der førte til et nært venskab mellem de to mænd, og som affødte at Stoker i årene 1874 til 1902 blev privatsekretær for skuespilleren, om hvem han skrev en biografi i 1906.

I 1878 giftede Stoker sig med skuespillerinden Florence Balcombe, som han fik sønnen Irving Noel med. Parret flyttede fra Dublin og bosatte sig i London, hvor Stoker nu var manager af Lyceum Theatre for Sir Henry Irving. I London knyttede Stoker venskab med mange kendte skuespillere, men også med forfattere som Sir Arthur Conan Doyle og Oscar Wilde. I fritiden skrev Stoker romaner, og i 1890 under en ferie i fiskerbyen Whitby i Yorkshire begyndte han på den roman, der skulle blive hans eftermæle: Dracula.

Bram Stoker døde i London d. 20. april 1912 efter en række slagtilfælde. Hans aske blev anbragt på Golders Green Crematorium, og da sønnen Irving Noel døde i 1961, blev hans aske ligeledes puttet i Stokers urne.

Bram Stoker skrev en omfattende produktion af både noveller og romaner i den fantastiske og gotiske tradition, men i nutiden kendes han stort set kun for sit hovedværk Dracula fra 1897. Stoker brugte flere år på at studere europæisk folklore og vampyrhistorier, før han skrev Dracula. Historien er udformet som en epistel med dagbogsnotater, telegrammer og breve fra romanens personer iblandet fiktive udklip fra aviser.

Selvom Stoker troede på fremtiden og selv var interesseret i videnskabelige emner, interesserede han sig dog også for det okkulte, dog altid med et vågent øje mod svindlere og med et ønske om at ændre overtro til mere videnskabelige forklaringer.

Efter Bram Stokers død udgav hans enke Florence novellesamlingen Dracula’s Guest and Other Weird Stories i 1914. I forordet skriver Florence, at titelnovellen “Draculas gæst” er et hidtil upubliceret afsnit fra Dracula, som blev udeladt af hensyn til længden af den samlede bog.

Den første filmatisering af Dracula kom i 1922 med titlen Nosferatu. Filmen var instrueret af Friedrich Wilhelm Murnau og Max Schreck havde rollen som grev Orlock. Florence Stoker levede stadig, da filmen blev produceret, og hun sagsøgte filmens bagmænd for ikke at være blevet bedt om tilladelse og for ikke at modtage nogen royalties. Retssagen stod på gennem flere år, og Florence bad om at filmen blev destrueret. Men selvom Florence vandt sagen i 1925, overlevede filmen og eksisterer også i dag.

Den første autoriserede filmatisering af Dracula kom først med Tod Brownings film fra 1931 med den ungarnske skuespiller Bela Lugosi i rollen som grev Dracula. Siden er det blevet til et utal af filmatiseringer, ligesom romanen har været inspirationskilde for et væld af forfattere. Selv menes det, at Bram Stoker fandt inspiration til sin roman fra Carmilla af Sheridan Le Fanu. En anden inspirationskilde kunne også være John Polidoris roman Vampyr fra 1819, som introducerer den aristokratiske vampyr samt metoden med at slå vampyren ihjel med en træpæl gennem hjertet.

Udvalgt bibliografi:

The Primrose Path (1875)
The Snake’s Pass (1890)
The Watter’s Mou’ (1895)
The Shoulder of Shasta (1895)
Dracula (1897)
Miss Betty (1898)
Havets hemmelighed (The Mystery of the Sea) (1902)
Blodet fra mumiens gravkammer (The Jewel of Seven Stars) (1903)
The Man (aka: The Gates of Life) (1905)
Lady Athlyne (1908)
The Lady of the Shroud (1909)
The Lair of the White Worm (1911)
Dracula’s Guest and Other Weird Stories (1914), publiseret posthumt af hustruen Florence Stoker
Draculas gæst
Dommerens hus
– The Squaw

Faglitteratur:
The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland (1879)
A Glimpse of America (1886)
Personal Reminiscences of Henry Irving (1906)
Famous Impostors (1910)
Bram Stoker’s Notes for Dracula: A Facsimile Edition (2008) Bram Stoker Annotated and Transcribed by Robert Eighteen-Bisang and Elizabeth Miller

Læs mere:

Online Literature
Wikipedia
Litgothic.com
Rosinantes Udenlandske Forfatterleksikon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.