Joseph Sheridan Le Fanu

Joseph Sheridan Le FanuJoseph Sheridan Le Fanu blev født d. 28. august 1814 i Irland. Han døde d. 7. februar 1873. Le Fanu blev kaldt for “father of the Victorian ghost story”, og det var hans roman Carmilla (1872), der var med til at definere gysergenren og ikke mindst havde stor indflydelse på Bram Stokers roman Dracula.

I 1833 tog Le Fanu til Dublin for at studere jura på Trinity College. Han blev færdig i 1839, men brugte aldrig sin eksamen til at praktisere. I stedet kastede han sig over journalismen, og skrev for the Dublin University magazine, hvor Le Fanus første historie The Ghost and the Bonesetter blev publiseret i 1838.

Joseph Sheridan Le Fanu giftede sig i 1844 med Susanna Bennett, som han fik fire børn sammen med. Året efter udgav han sin første roman The C’ock and Anchor og i 1847 udkom The Fortunes of Colonel Torlogh O’Brien.

I 1851 flyttede Le Fanu med familien til Susannas forældres hus på Merrion Square i Dublin, da de trak sig tilbage til England. Her boede Le Fanu til sin død. Hustruen Susanna døde allerede få år efter i 1858, og herefter trak Le Fanu sig tilbage i eneboeragtig tilværelse, og begyndte først at skrive fiktion igen efter moderens død i 1861.

Samme år blev Joseph Sheridan Le Fanu redaktør og ejer af “Dublin University Magazine”, og han begyndte at udgive sine værker først som serie i “Dublin University Magazine”, og derefter i revideret form til det engelske marked. En kontrakt med London-forlæggeren Richard Bentley, bød Le Fanu at skrive historier “of an English subject and of modern times“, og bl.a. Uncle Silas fra 1864 blev skrevet under denne kontrakt.

Le Fanu fandt dog i sine sidste noveller igen inspiration i den irske folklore.

Joseph Sheridan Le Fanu blev en toneangivende forfatter i 1900-tallet. Han skrev indenfor mange genrer, men især kendes han for sine historier indenfor mysterier og horror. Hans værker flyttede det gotiskes fokus fra de ydre kilder til horror hen på det indre, det psykologiske, og viste til fulde dettes potentiale for at skabe frygt.

Mange af Le Fanus romaner bygger videre på idéer, han først har udgivet som novelle. Le Fanu undgik at bruge tydelige overnaturlige effekter i sine historier. Ofte antydede han det overnaturlige som en mulighed, men lod så ofte en “naturlig” forklaring stå som mulighed ved siden af. Også denne metode har smittet af på mange forfattere fremover.

Udvalgt bibliografi:

Uncle Silas (1864)
In a Glass Darkly (1872),
– “Green Tea”
– “The Familiar”
– “Mr Justice Harbottle”
– “The Room in the Dragon Volant”
“Carmilla”

Udvalgt filmografi:

Vampires vs. Zombies (bl.a. 2004, 1989, 1971, 1966) (“Carmilla”)
The Dark Angel” (bl.a. 1987, 1977, 1968) (Uncle Silas)

Læs mere:

Online-literature.com
Wikipedia
IMDB.com

2 tanker om “Joseph Sheridan Le Fanu

  1. Jette siger:

    Jo, det er en novelle. “Carmilla” blev første gang publiceret i magasinet “The Dark Blue” i 1872. Senere samme år blev den udgivet i novellesamlingen “In a Glass Darkly”. På dansk findes den bl.a. i samlingen “Draculas gæst og andre vampyrhistorier”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.