Carrie af Stephen King

Carrie af Stephen King

Carrie er opvokset alene sammen med sin halvt vanvittige religiøse mor. I starten af bogen får Carrie menstruation for første gang. Hun aner ikke, hvad der sker, og tror skrækslagent at hun er ved at dø. Imens gør de andre piger nar af hende og overdynger hende med tamponer.

Efterfølgende føler en af pigerne, Susan Snell, sig så skyldig over episoden, at hun overtaler sin kæreste, Tommy Ross, til at tage Carrie med til ”the prom”. Her vælges de til ballets konge og dronning, men afstemningen er aftalt spil, og under ceremonien overhældes de med griseblod.

Episoden er dråben, der får Carrie til at gå amok. Hun forlader skolen efter at have sat den i brand med de telekinetiske kræfter, hun genopdagede, hun havde efter tamponepisoden. Derefter drager hun hærgende gennem byen hjem mod sin mor…

Inspirationen til Carrie fandt King ligesom så mange gange senere i sit eget liv. Mens han havde arbejdet på et vaskeri, havde han haft en kollega, som var dybt religiøs og ofte citerede biblen. King havde tit tænkt på, hvordan hjemmelivet mon var for hendes børn, og det er bl.a. det, han udforsker i Carrie.

King begyndte på historien, men blev snart i tvivl om hvorvidt hans kvindelige karaktere var troværdige, og smed derfor historien i skraldespanden. Heldigvis opdagede hans hustru Tabita den, og efter at have læst dem overtalte hun King til at fortsætte med historien. Den blev færdig i 1973, og indbragte den formidable sum af 2500 dollars. Det var det største beløb, King endnu havde fået for en historie, så han købte en gave til sin kone – en hårtørrer. Da rettighederne til paperback udgaven blev solgt, fik King så mange penge, at han kunne sige sit job op og leve af at skrive.

Carrie var den første af Kings bøger, der blev filmatiseret, og Brian De Palma slap godt fra det. King har udtalt om filmen:

Brian De Palma’s Carrie was terrific. He handled the material deftly and artistically, and got a fine performence out of Sissy Spacek. In many ways the film is far more stylish than my book, which I still think is a gripping read but is impeded by a certain heaviness … a quality that’s absent from the film.”

I 2013 kom endnu en filmatisering af romanen, denne gang instrueret af Kimberly Peirce og med Chloë Grace Moretz og Julianne Moore i rollerne som Carrie og moderen. Jeg har ikke selv set filmen, der har en score på 5,8 på IMDB.

Analyse af Carrie

Om Carrie:

Originaltitel: Carrie
Udgivelsesår: 1974

12 tanker om “Carrie af Stephen King

 1. Pingback: Gyseren » Regulatorerne af Richard

 2. Pingback: Gyseren » Ringu 0

 3. Pingback: Når månen titter gennem ruden af Lars Thomassen

 4. Jette siger:

  Hej Asta
  Du kan måske være heldig at finde den antikvarisk, men ellers har den været udsolgt fra forlaget i flere år. Desværre
  Hilsen
  Jette

 5. Pingback: Vækkelse af Stephen King

 6. Pingback: Amok af Richard Bachman

 7. Pingback: Amok af Richard Bachman

 8. Pingback: Menneskekød af Nick Clausen

 9. Pingback: Savas vidner af Sara Bouchet

 10. Pingback: Blodtørst og andre fortællinger af Stephen King

 11. Pingback: Pige A af Abigail Dean

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.