Skruen strammes af Henry James

Skruen strammes af Henry JamesEn unavngiven fortælleren lytter til en mandlig ven, som læser et manuskript skrevet af en tidligere guvernante hvem vennen hævder at have kendt, og som nu død. Manuskriptet fortæller historien om, hvordan den unge guvernante blev ansat af en mand, til at passe hans unge nevø og niece efter deres forældre er døde.

Den unge og uerfarne guvernante flytter til det afsidesliggende gods, Bly i Essex for at passe Miles og Flora på 10 og 8 år. Børnenes onkel bor i London, og hun får den fulde myndighed over dem. Onklen gør meget klart, at han ikke ønsker at blive blandet ind i noget, der vedrører børnene.

I starten er alt godt, og guvernanten holder oprigtigt af de to børn, og ønsker at skærme dem fra alt ondt, men snart føler hun, at noget er alvorligt galt i huset. Den tidligere guvernante, Jessel, rejste og døde siden under mystiske omstændigheder, samtidig forsvandt en tjener, som ligeledes er død. Ingen vil dog tale om det, og nu frygter guvernanten, at børnene er under dårlig indflydelse af den tidligere guvernante, Jessel, og som hun begynder at se i huset. Men ser hun virkelig Jessel?

Skruen strammes fortælles retrospektivt, og hele fortællingen er formet på en måde, så man reelt ikke kan afgøre, om det virkelig er en spøgelsesfortælling, eller om det hele er noget guvernanten indbilder sig og dermed blot er en fortælling om en gal kvinde.

Miles og Flora beskrives som smukke og charmerende børn i begyndelsen af romanen, men som René Rasmussen kommer ind på i sin analyse af romanen, er deres engleagtige karakter af en sådan art, at den kun kan afløses af det dæmoniske: “Det skønne udgør en barriere foran det onde, som guvernanten lokkes af eller føres frem imod. Fortællingens uhygge eller uhyggelige karakter hænger sammen med, at det skønne pludseligt og uden forvarsel viser sig at være hæsligt, ondt og grusomt. Uhyggen intensiveres af det ikke-forklarlige forhold mellem guvernantens mulige galskab og den djævelskab, som hun hævder, børnene rummer og iscenesætter.”

Om Skruen strammes:

Originaludgave: 1898
Originaltitel: The Turn of the Screw

Læs mere:

Litteraturens galskab af René Rasmussen. I: Tid Skrift – moderne kultur- og tekstanalyse, 1992
Wikipedia

12 tanker om “Skruen strammes af Henry James

 1. Pingback: Gyseren » Henry James

 2. Pingback: Gyseren » House of voices

 3. Pingback: Gyseren » In a dark place

 4. Pingback: Gotiske gysere udvalgt af Arne Christiansen

 5. Pingback: Ondskabens sæd af William March

 6. Pingback: Spøgelseshistorier

 7. Pingback: Vennernes ven af Henry James

 8. Pingback: Åndeverdenens dårekiste af B. S. Ingemann

 9. Pingback: Etatsråden af Arne Munk

 10. Pingback: The Haunting of Hill House af Shirley Jackson

 11. Pingback: Horla af Guy de Maupassant

 12. Pingback: Den syvstjernede juvel af Bram Stoker - Gyseren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.