Skyggen over Innsmouth af H. P. Lovecraft

Skyggen over Innsmouth af H. P. LovecraftSkyggen over Innsmouth består af tre historier. Titelnovellen “Skyggen over Innsmouth” fortæller om den lille by Innsmouth, hvis indbyggere holder sig for sig selv. Fremmede er ikke velkomne, og da fortælleren alligevel drister sig ind i byen for at se nærmere på arkitekturen – og for at høre nærmere om byens historie fra den lokale drukkenbolt – fornemmer han en klar følelse af fjendtlighed. Trods sine intentioner om at forlade byen før det bliver mørkt, ender han alligevel med at måtte overnatte, og det får (naturligvis) uhyggelige konsekvenser.

Den anden historie hedder “Den hviskende i mørket” og handler om litteraturlæreren og amatørforskeren i folkeminder der kommer i korrespondance med Arkley, som bor i nærheden af nogle voldsomme bjerge, der ligger til grund for mange myter og skrækhistorier. De to bliver venner, og fortælleren indvies i en masse uforklarlige og uhyrlige hændelser. En dag modtager han dog et brev om at skynde sig at komme og besøge Arkley, trods tidligere advarsler mod det samme. Besøget spænder ikke fredeligt af.

Sidste historie hedder “Rotterne i murerne”, og handler om en skrækkelig historie om en familiehemmelighed, som finder frem i lyset efter mange hundrede år. Fortælleren er af den gamle de la Poer familie, som i mange hundrede år residerede på Exham Priory. Den sidste overlevende arving flygtede til Amerika efter en retssag, hvor han stod anklaget for mordet på resten af sin familie. I Amerika tog han navnet Delapore, og i generationer blev overgivet et brev til den ældste søn i familien, som berettede om familiehemmeligheden.

Under en brand gik brevet dog til, og da fortælleren vender tilbage til Exham Priory kender han ikke meget til familiens historie. Det går dog snart op for ham, at de la Poer-familien langt fra er velset i lokalsamfundet, og efter at have restaureret og genopbygget de gamle bygninger går det op for ham hvorfor …

Fælles for de tre historier er, at uhyggen altid er unævnelig, blasfemisk, umenneskelig og uforklarlig. Det hører med til Lovecrafts stil, og enten kan man lide det eller også kan man ikke. Til tider er Lovecrafts stil lidt omstændig, og det chokerende i dem er ikke nødvendigvis så overraskende for en moderne læser. Alligevel hører jeg til dem, som holder meget af H. P. Lovecrafts specielle stil, og jeg synes, her er tale om en stadig levende og skræmmende række fortællinger, som trods deres mange år på bagen også formår at skræmme læseren i dag.

Bagerst i Skyggen over Innsmouth findes en liste over de historier, som H. P. Lovecraft skrev. Heri er medtaget nogle af hans tidlige fortællinger, hvor der dog ikke er angivet årstal. Lovecraft destruerede selv de fleste af de tidlige historier, så kun enkelte overlevede frem til i dag.

Originaltitler: The Shadow over Innsmouth (1931), The Wisperer in Darkness  (1930), The Rats in the Wall (1923)

Lovecraft bøger på dansk:

Farven fra rummet, 2004
Skyggen over Innsmouth, 1995
Vanviddets bjerge, 1995
Murene på Eryx og Det hvide skib (Cirklen serien nr. 35), 1995
Rædslen fra Dunwich, 1994
Tidens skygge (Cirklen serien nr. 26) , 1992
Tilfældet Charles Dexter Ward, 1991
Frygtens herre : 2 noveller i Cthulhu-traditionen, 1983

13 tanker om “Skyggen over Innsmouth af H. P. Lovecraft

 1. Pingback: Verdens bedste spøgelseshistorier

 2. Pingback: Farven fra rummet af H. P. Lovecraft

 3. Pingback: Vanviddets bjerge af H. P. Lovecraft

 4. Pingback: NYARLATHOTEP nr. 1

 5. Pingback: H. P. Lovecraft

 6. Pingback: Spøgelseshistorier fra hele verden udvalgt af Tage la Cour

 7. Pingback: Frygtens herre af H. P. Lovecraft og August Derleth

 8. Pingback: Rædslen fra Dunwich af H. P. Lovecraft

 9. Pingback: Tidens skygge af H. P. Lovecraft

 10. Pingback: Dagon

 11. Pingback: H. P. Lovecraft dramatisering

 12. Pingback: Skyggen over Mundstrup af Mads L. Brynnum

 13. Pingback: Frygtelige fynske fortællinger 2 – Alt godt fra havet / red. Nils Anker Tønner-Oldefar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.