Farven fra rummet af H. P. Lovecraft

Farven fra rummet - noveller af H. P. LovecraftH. P. Lovecraft hører til blandt de helt store gyserforfattere og har inspireret et utal af nulevende forfattere – også udenfor gysergenren. Med sin helt specielle stil har han opnået kultstatus, og med Farven fra rummet får danske læsere chancen for at læse fem håndplukkede noveller, som viser lidt af omfanget af hans forfatterskab. De fem noveller er: Farven fra rummet, Tidens skygge, Det hvide skib, Fra det hinsides og Murene på Eryx. Alle fem noveller har tidligere været oversat til dansk.

Jeg er især vild med titelnovellen Farven fra rummet. Fortælleren er ude for at måle op til et vandreservoir, der skal oversvømme en hede. Under sit besøg møder han gamle Ammi Pierce, som fortæller ham en rædselsvækkende historie om familien Gardner.

For mere end 40 år siden faldt en meteor ned på deres grund. Videnskabsmænd kom ud for at undersøge den, men trods deres mange anstrengelser fandt de ingen svar, og en dag var meteoren forsvundet til ingenting.

Den havde dog en effekt på omgivelserne, så Gardners høst var dette år storslået – i hvert fald af udseende. Tomaterne var større og mere saftige at se på end nogensinde, men når man bed i dem, smagte de sært og føltes grimt i munden. Snart begyndte også mennesker og dyr at blive påvirket, og ingen brød sig om at nærme sig området. Kun Ammi besøgte familien ind i mellem, men sjældnere og sjældnere. Så da hans gamle ven opsøger ham for at få hjælp, tager Ammi med til huset. Kun for at opdage at noget langt fra menneskeligt har taget ophold der…

Lovecraft skriver ofte om en verden, hvor mennesket er omgivet af rædsler, som det ikke kan se, men som vil det ondt. Han bruger tit videnskaben til at finde frem til disse rædsler, men videnskaben kan ikke hjælpe. Novellen ”Fra det hinsides” er et godt eksempel på disse historier. Men også de øvrige noveller er læseværdige. Læs mere om Tidens skyggeFra det hinsides og Murene på Eryx.

Svagest var efter første gennemlæsning ”Det hvide skib”, der handler om en fyrpasser, hvis familie gennem generationer har passet fyrtårnet ved North Point, hvor havet har fortalt dem et utal af historier. En dag tager fyrpasseren med Skibet Med De Hvide Sejl. Skibet fører ham til forskellige lande: Zar hvor alle smukke drømme og tanker bor; Thalarion hvor de mysterier som ikke er løst bor; Xura de uopnåede glæders land; og Sona-Nyl som er fantasiens land, og her slår fyrpasseren sig ned i en årrække. Men en dag trækker længslen efter landet Cathuria, håbets land, ham bort med det hvide skib, og da han atter vågner, er lykken tabt, og havet taler aldrig mere til ham.  Som sagt var jeg ikke så vild med “Det hvide skib”, da jeg første gang læste den, men efterfølgende må jeg sige, at historien alligevel griber mig med sin drømmeagtige stemning og sit tema om menneskets evige søgen efter lykken. Selv når vi har den, drømmer vi om mere.

Farven fra rummet afsluttes med et efterord af Niels Dalgaard, hvor han kort redegør for Lovecrafts liv og forfatterskab. Bl.a. skriver han om Lovecrafts inspirationskilder: “Lovecraft var inspireret af ældre fantasy- og horrorforfattere som Arthur Machen, Lord Dunsany og især Edgar Allan Poe. Stilmæssigt lagde han sig efter Poe, hvilket betød at mange af Lovecrafts historier er skrevet i en efterligning af et gammeldags engelsk, som han tilsyneladende forbandt med noget ærværdigt – og som han mente passede for “en gammel gentleman”, et udtryk han anvendte om sig selv allerede fra han var i begyndelsen af tredvierne.”

Desuden kommer Dalgaard ind på, hvordan Lovecraft både bevæger sig i horror og science fiction genren, og hvad der iøvrigt adskiller de to genrer.

Novellen “The Colour Out of Space” blev i 1965 filmatiseret af Daniel Haller under titlen “Die, Monster, Die!” og igen i 1987 af David Keith under titlen “The Curse”. I 1986 blev “From Beyond” filmatiseret af Stuart Gordon under titlen “From Beyond”.

Originaltitler: The Colour out of Space (1927), The Shadow out of Time (1936), The White Ship (1919), From Beyond (1934), In the Walls of Eryx (1939)

Lovecraft bøger på dansk:

Farven fra rummet, 2004
Skyggen over Innsmouth, 1995
Vanviddets bjerge, 1995
Murene på Eryx og Det hvide skib (Cirklen serien nr. 35), 1995
Rædslen fra Dunwich, 1994
Tidens skygge (Cirklen serien nr. 26) , 1992
Tilfældet Charles Dexter Ward, 1991
Frygtens herre : 2 noveller i Cthulhu-traditionen, 1983

15 tanker om “Farven fra rummet af H. P. Lovecraft

 1. Pingback: Gyseren » Gysets mestre i udvalg ved Bjarne Nielsen

 2. Pingback: Skyggen over Innsmouth af H. P. Lovecraft

 3. Pingback: Vanviddets bjerge af H. P. Lovecraft

 4. Pingback: H. P. Lovecraft

 5. Pingback: Frygtens herre af H. P. Lovecraft og August Derleth

 6. Pingback: Rædslen fra Dunwich af H. P. Lovecraft

 7. Pingback: Tidens skygge af H. P. Lovecraft

 8. Pingback: Fra det hinsides af H. P. Lovecraft

 9. Pingback: Masser af spøgelser red. Michael Tejn

 10. Pingback: The Lurker in the Lobby – a guide to the cinema of H. P. Lovecraft af A. Migliore og J. Strysik

 11. Pingback: NYARLATHOTEP nr. 1

 12. Pingback: H. P. Lovecraft dramatisering

 13. Pingback: Absurd #3

 14. Pingback: Krigsfeber af J.G. Ballard

 15. Pingback: Skoven af Sarah Engell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.