The Amityville Horror

The Amityville Horror, 1979Det er med skam i stemmen, at jeg må indrømme, at jeg først for nyligt har fået set den originale The Amityville Horror. Men nu hvor den er set, kan jeg kun anbefale den. Trods de 25 år på bagen er her virkelig tale om en velskruet gyser, som hellere underspiller gyset, end viser splat og dårlige special effects i massevis.

Filmen starter med at vise en række voldsomme mord begået i et hus, hvis to øverste vinduer i den grad ligner øjne. Herefter springer handlingen et år frem i tiden, hvor familien Lutz er ude for at se på selv samme hus. Den sammenbragte familie mangler et sted at bo, og de falder straks for husets charme og den lave pris, selvom de kender historien bag.

Kathy Lutz (Margot Kidder) er troende katolik og har bedt sin præst om at komme og velsigne huset. Fader Delany kommer, mens familien er ude i haven, men han begynder alligevel sin velsignelse. Han når dog ikke langt, før han overvældes af ubehag, og pludselig vrimler rummet med fluer. Døren smækker i, og Delany er fanget – indtil en stemme siger: “Get out” og han slipper fri – mod ikke at nærme sig huset igen eller advare familien Lutz.

Og herefter accelerer uhyggen. De forskellige familiemedlemmer rammes forskelligt af husets ondskab. George Lutz (James Brolin) bliver mere og mere aggressiv, den yngste datter begynder at lege med sin usynlige ven, og uhyggen kulminerer en nat, hvor George og Kathy pga. husets manipulation overfalder hinanden.

Filmen er bygget om med tidsangivelser: dag 1, 10 nat osv. og disse dagsangivelser giver en ekstra spænding i opbygningen.

Der er lavet flere opfølgere til The Amityville Horror. I 1982 kom “Amityville II: The Possession“, i 1983 “Amityville 3-D“, i 1989 “Amityville: The Evil Escapes” (lavet til tv), i 1990 “The Amityville Curse“, i 1992 “Amityville 1992: It’s About Time“, i 1993 “Amityville: A New Generation“, i 1996 “Amityville: Dollhouse“, i 2000 “History’s Mysteries: Amityville – The Haunting” (lavet til tv) og i 2005 kom en genindspilning af den originale “The Amityville Horror” med bl.a. Ryan Reynolds (To fyre, en pige og en pizzabar) på rollelisten.

Filmen bygger på Jay Ansons roman fra 1977. Både film og bog slår sig op på at være baseret på virkelige hændelser, og selvom anmelderne ikke tog specielt godt imod filmen, blev den alligevel et kæmpe publikumshit. Det har sikkert ikke skadet, at de paranormale efterforskere, Ed og Lorraine Warren (der kendes fra The Conjuring-filmene) efterfølgende bekræftede, at huset reelt var hjemsøgt efter deres mening.

Læs mere i Troy Brownfields artikel i anledningen af filmens 40-års jubilæum i 2019.

Om The Amityville Horror:

Instruktør: Stuart Rosenberg
Udgivelsesår: 1979

6 tanker om “The Amityville Horror

  1. Pingback: Gyseren » Cubbyhouse

  2. Pingback: Gyseren » Amityville II: The Possession

  3. Pingback: Gyseren » Amityville 3D

  4. Pingback: Gyseren » The Amityville Curse

  5. Pingback: Gyseren » Amityville – the Evil escapes

  6. Pingback: Personlig top 10

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.