De underjordiske af Dan Abnett, John Tomlinson og Steve White

De underjordiske

En velfortalt og veltegnet historie, der smager af mere

Peter Snejbjerg er en af de danske tegneserietegnere, som det virkelig kan betale sig at lægge mærke til. Han har bl.a. tegnet Tomasi’s Lysbrigaden samt været tegner på flere Neil Gaiman historier, der dog ikke er udkommet på dansk.

I De underjordiske træder vi ind i et univers, der trækker tråde til H. P. Lovecrafts mytiske verden. Hovedpersonen er Jack Goodfellow. Han driver en telefonservice ved navn Livlinen, hvor folk kan ringe ind om deres problemer.

En dag ringer en ung pige ind og spørger efter Jack. Hun vil mødes med ham. Men i stedet for tager Jacks ven, Greg af sted. Pigen fortæller en mærkelig historie, og før natten er slut, er både hun og Greg død.

Herefter går det stærkt for Jack. Endnu en af hans venner myrdes og pludselig anklages han for mordene. Det lykkes ham dog at slippe væk fra London sammen med sin storebror, som siden barndommen har været spærret inde på en institution for sindslidende, fordi han forsøgte at slå Jack ihjel. De to tager til barndomsbyen Callow, og her begynder de mystiske begivenheder for alvor.

Tegningerne er holdt i sort/hvid, og er utroligt intenst tegnet. Personerne er levende og skræmmende, og stilen dynamisk. Billedrammerne udnyttes fuldt ud og sprænger ind i mellem siden. Peter Snejbjerg har en flot grafisk stil, som passer vældig godt til den gotiske/fantastiske historie.

Også selve historien er godt fortalt. Der afsløres ikke mere end højest nødvendigt for læseren, som hele tiden holdes i spænding med antydninger og ind i mellem næsten overdådige billeder. Som sagt kom jeg til at tænke på Lovecraft, da jeg læste De underjordiske, og det er ment som en kompliment.

Oprindelig udkom De underjordiske på det amerikanske marked i 1997 under titlen Lord of Misrule. At den først udkom på dansk i 2004 hænger sammen med rettighederne hos det amerikanske forlag. Men alt godt kommer til den, der venter, som det gamle ordsprog siger. Jeg er i hvert fald begejstret.

Om De underjordiske:

Udgivelsesår: 2004
Forlag: Fahrenheit, 180 sider
Illustrator: Peter Snejbjerg
Originaltitel: The lords of misrule

Læs et interview med Peter Snejbjerg om bl.a. De underjordiske.

4 tanker om “De underjordiske af Dan Abnett, John Tomlinson og Steve White

  1. Pingback: Lucie af Anne-Marie Vedsø Olesen

  2. Pingback: Creepy presents: Richard Corben

  3. Pingback: Løøøøb! af John Kenn Mortensen m.fl.

  4. Pingback: Skyggeverden af Jonas Wilmann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.