Vampyren af John Polidori (bearbejdet udgave)

Vampyren af John PolidoriJohn Polidori skrev The Vampyre i 1819. Udgaven jeg har læst er en bearbejdet udgave, som udkom på dansk i 1988. Polidori var venner med Lord Byron, og Byron bliver i romanen brugt som rollemodel for den aristokratiske vampyr Lord Ruthven, som fascinerer Londons unge damer og bedre selskab iøvrigt.

“Lord Ruthven stod lige ved siden af mig. Mine tidligere indtryk af ham blev forstærket mindst ti gange. Han var høj og slank og havde en skarpskåren profil. Det eneste dækkende udtryk, jeg kunne komme i tanke om, var … byronsk.”

Hovedpersonen er Aubrey, en ung mand hvis forældre er døde og har efterladt ham og søsteren Lucy en betydelig formue. Aubrey skal introduceres til Londons selskabsliv, mens søsteren er på en kostskole for unge damer. Under et af de mange selskaber bliver Aubrey introduceret for Lord Ruthven, som han fascineres stærkt af. Så stærkt at da Lord Ruthven foreslår, at Aubrey rejser på en dannelsesrejse til Europa med ham som rejseledsager, siger Aubrey straks ja.

Under rejsen opdager han dog, at der er noget mystisk ved Lord Ruthven, og da han efter flere farlige og uforklarlige begivenheder igen er hjemme i London, opdager han, at Lucy skal giftes med Ruthven, men det vil Aubrey gøre alt for at forhindre.

Vampyren er aldrig blevet så kendt som Bram Stokers Dracula, men der er ingen tvivl om, at Stoker har skævet til Polidoris roman, da han skrev sin i 1897. Polidori introducerer vampyren som en aristokratisk skikkelse, og det er også ham, som første gang beskriver metoden til at slå en vampyr ihjel – nemlig et træspyd gennem hjertet.

Om bogen:

Originaludgave: 1819

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.