Hellraiser

HellraiserForleden faldt jeg over en boks i Stereo Studie med de 4 første Hellraiser film til næsten ingen penge. Jeg kunne huske at have set etteren, og tænkte at den var et gensyn værd. Det viste sig, at jeg tilsyneladende også havde set nr. 2 og 3, men havde glemt – eller fortrængt – det igen 🙂

Larry og Julia har købt et gammelt hus. Da de flytter ind, opdager Julia, at Larrys bror Frank (som hun har haft en affære med) er død i huset, men at han kan bringes tilbage ved hjælp af blod. Og Julia vil gøre alt for Frank. Samtidig begynder Larrys datter Kirsty at opleve mærkelige ting, og hun tager hen til huset for at advare Larry. Men da hun kommer, er det allerede for sent. Frank er kommet tilbage, og Kirstys eneste chance er nu at sende ham til helvede ved hjælp af den puzzlebox, som sendte ham dertil i første omgang. Problemet er bare, at når hun åbner for puzzleboxen, åbner hun også for Pinhead og de tre andre cenobites, som bringer smerte og død med sig og tager de nysgerrige med tilbage helvede.

Hellraiser var Clive Barkers debut som instruktør, dvs. han havde tidligere instrueret to kortfilm, men Hellraiser var hans første rigtige spillefilm. Filmen bygger på hans roman The hellbound heart, og jeg synes egentlig, at han slap godt om ved filmatiseringen. Nogle af effekterne er naturligt nok forældede i dag, men de fire cenobites står stadig som yderst skræmmende. Jeg kunne især godt lide Grace Kirby som den kvindelige cenobite, fordi hendes stemme er aldeles fantastisk, men også Doug Bradley, der spiller Pinhead i samtlige film i serien, gør det godt.

Julia og Kirsty er sat op overfor hinanden som den kolde stedmor og den uskyldige unge pige. Jeg synes dog ikke, at Clare Higgins er særligt velcastet som Julia, men det kan have noget at gøre med, at 80’ernes skønhedsideal er noget anderledes end i dag.

Hellraiser står som en klassiker i dag, bl.a. fordi den var visuel på en helt ny måde. Barker satte nye standarder for, hvad man kunne vise, og hans visioner om kødet og dets ødelæggelse er stadig ret unik.

Om Hellraiser:

Instruktør: Clive Barker
Udgivelsesår: 1987

Serien Hellraiser:

Hellraiser, 1987 – D: Clive Barker
Hellbound – Hellraiser II, 1988 – D: Tony Randel
Hellraiser III – Hell on earth, 1992 – D: Anthony Hickox
Hellraiser IV – Blodline, 1996 – D: Kevin Yagher, Alan Smithee
Hellraiser V – Inferno, 2000 – D: Scott Derrickson
Hellraiser VI – Hellseeker, 2002 – D: Rick Bota
Hellraiser VII – Deader, 2005 – D: Rick Bota
Hellraiser VIII – Hellworld, 2005 – D: Rick Bota

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.