Arthur Gordon Pyms eventyr & Heureka af Edgar Allan Poe

Arthur Gordon Pyms eventyr & HeurekaEn røverhistorie og fortællingen om universet er samlet i disse to fortællinger af Edgar Allan Poe.

Jeg holder meget af Edgar Allan Poes noveller, og købte også Klims fine udgivelse med hans samlede værker, da de udkom i 2007. Jeg var derfor spændt på at se, hvordan Poe ville klare sig, når det gjaldt de længere historier.

Første historie er en farverig røverhistorie om Arthur Gordon Pym, som mod familiens ønske stikker til søs – endda som skjult passager – og oplever de mest sindsoprivende eventyr. Skibet bliver udsat for mytteri, men det lykkes Arthur og hans kammerat at overleve mytteriet og et efterfølgende skibsbrud. Herefter sejler de videre og oplever et endnu vildere eventyr med bl.a. kannibaler og kanotur til Antarktis.

Anden historie er et essay om det stoflige og åndelige univers. Her forsøger Poe at redegøre for sin påstand om, at ”I den Første Tings Oprindelige Enhed ligger Alle Tings Sekundære Årsag samt Kimen til deres Uundgåelige Udslettelse.”

Jeg er mere til røverhistorien om Pym end til essayet om universet, da disse filosofiske overvejelser ikke appellerer så meget til mig. Til gengæld vil jeg sige, at ”Arthur Gordon Pyms eventyr” var yderst underholdende, selvom der selvfølgelig er en del ting, som vi med nutidens viden ved er en tand for usandsynligt.

Et kendetegn for Poes forfatterskab er, at han i sine historier blander det sandsynlige med det usandsynlige. Arthur Gordon Pyms eventyr starter f.eks. ud som en rejsendes beretning fortalt til Edgar Allan Poe, og undervejs forklares mange ting også udførligt om f.eks. skibets lastning osv. Men så blandes det med det usandsynlige og bliver tydelig fiktion.

Poe er i dag mest kendt for sine makabre noveller. De har inspireret både forfattere og filmfolk op gennem tiden og gør det stadigvæk. Bl.a. er en nyudgivelse undervejs med titlen Poe – 4 makabre hyldelster hvor 4 danske gyserforfattere nyfortolker en Poe-novelle hver.

Har du aldrig læst Poe før, er Arthur Gordon Pyms eventyr & Heureka måske ikke det mest oplagte sted at starte. Men kender du lidt til Poe og har lyst til at se en anden side af ham, så grib den og nyd et par timer i røverhistorie-land.

Også omtalt på Litteratursiden.dk

Originaludgaver: 1838 og 1848

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.