Ambrose Bierce

Ambrose BierceAmbrose Bierce blev født d. 24. juni i 1842 i Ohio, USA. Han voksede op i en søskendeflok på 13, som alle havde et fornavn, der begyndte med A. Forældrene (Laura Sherwood og Marcus Aurelius Bierce) var tilhængere af kirken First Congregational Church of Christ, og A. B. var aldrig stærkt knyttet til dem. Det var dog dem, der gav ham smag for bøger, idet faderen havde samlet et stort bibliotek, skønt han havde svært ved at holde på et job.

Da Ambrose Bierce var fire år, flyttede familien til Indiana, og da han fyldte 15 år, forlod han hjemmet. I en periode boede han hos sin onkel Lucius Verus Bierce, der var sagfører i Akron, Ohio. Onklen havde en militær baggrund, og han opfordrede A. B. til at melde sig til Kentucky Military Institute, da han fyldte 17 år. Her studerede A. B. arkitektur, historie, latin og politik, men efter et år forlod han skolen og begyndte en omflakkende tilværelse.

Da borgerkrigen brød ud i 1861 meldte Ambrose Bierce sig til the Ninth Indiana Infantry, og i de næste fire år kæmpede han i flere stater og lavede topografiske kort for hæren. I 1865 gik han ud af hæren, da en skade efter en kugle i hovedet plagede ham.

Ambrose Bierce. var allerede begyndt at skrive, mens han var i hæren, men det var først senere, at han skabte sig en karriere på det. I 1868 blev han redaktør på San Francisco News-Letter, hvor han skrev klummen “The Town Crier”, der med hans satiriske og morsomme udstilling af offentlige personer gjorde ham populær blandt læserne, men også skaffede ham mange kritikere.

Han havde et sardonisk syn på livet og den menneskelige natur, og det sammen med hans heftige kritik skaffede ham øgenavnet “Bitre Bierce”

I 1871 giftede Ambrose Biercesig med Mary Ellen Day, som han fik tre børn med. Han og Mary Ellen flyttede nogle år til England, hvor han bl.a. skrev for magasinet “Fun” under navnet Grile Dod, samt for publikationer som “Figaro” og “London Sketch Book”, men i 1875 flyttede de tilbage til San Francisco.

Bierce blev redaktør på “Argonaut” i 1877, som blev talerør for hans klumme “Prattle”.  I 1880 tog han til South Dakota for at arbejde for et guldmine-selskab, mens han fortsatte med at skrive sin klumme i “Wasp” og senere i “San Francisco Examiner”.

I 1888 blev Ambrose Bierce og Mary Ellen skilt, og året efter døde hans ældste søn, Day. 12 år senere døde hans anden søn, Leigh.

I sine sidste år rejste Bierce rundt i Californien, hvor han besøgte gamle slagmarker, og i 1909 vendte han blikket mod syd. Han rejste gennem Texas til Mexico for at skrive om Pancho Villa og den mexicanske revolution, og det sidste livstegn fra ham blev modtaget i 1913. I en alder af 71 år forsvandt Ambrose Bierce sporløst, og de nøjagtige omstændigheder ved hans død er stadig et mysterium.

Udvalgt bibliografi:

The Fiend’s Delight (1873)
Cobwebs from an Empty Skull (1874)
The Dance of Death (with Thomas A. Harcourt and William Rulofson, as William Herman) (1877)
Fortællinger om soldater og civile (Tales of Soldiers and Civilians (also known as In the Midst of Life, 1891)
Black Beetles in Amber (1892)
The Monk and the Hangman’s Daughter (1892)
Can Such Things Be? (1893)
Fantastic Fables (1899)
The shadow on the dial, and other essays (1909)
En kynikers ordbog (The Devil’s Dictionary, 1911) (first published in book form as The Cynic’s Wordbook, 1906)
Collected Works (1909)
Write It Right (1909)
A Horseman in the Sky, A Watcher by the Dead, The Man and the Snake (1920)
Sorte historier (dansk udgivelse 1966, noveller i udvalg fra “Collected writings”)
Mit yndlingsmord (dansk udgivelse 1976 – uddrag og noveller)
A Vision of Doom: Poems by Ambrose Bierce (1980)

Noveller:

En hændelse ved Owl Creek broen (An Occurrence at Owl Creek Bridge, 1891)
Panterens øjne (The Eyes of the Panther, 1891)
Vagabondbarnet (A baby tramp, 1893)
John Bartines ur (John Bartine’s Watch, 1893)
Det djævelske væsen (The damned thing, 1894 – også på dansk under titlen: Uhyret fra ultraspektret)
Moxons herre (Moxon’s Master, 1909)
Diagnosen (A Diagnosis of Death, 1909)

Udvalgte filmatiseringer:

The Damned Thing (Masters of Horror, 2006)
An Occurrence at Owl Creek Bridge (2005, 1964, 1962, 1959, 1929)
The Eyes of the Panther (1989)

Læs mere:

Online-literature.com
Wikipedia
Internet Movie Data Base

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.