Vintermørke af Alex Scarrow

vintermoerkeI nutidens USA opdager Julian og Rose, som tilsammen udgør et lille tv-produktionsselskab, resterne af et vogntog skjult i skovene i Sierra Nevada-bjergene. De beslutter sig for at grave dybere i historien, før de overgiver oplysningerne til myndighederne, og finder en dagbog skrevet af Benjamin Lambert i 1856.

Benjamin Lambert vil udforske Vesten, før han slår sig ned hjemme i England. På sin færd slutter han sig til et vogntog anført af guiden Keats. Men gruppen er for lille til at drage gennem indianerterritoriet alene, så de beslutter sig for at følges med en gruppe mormoner, der rejser under ledelse af præsten William Preston.

I starten forløber rejsen uden problemer, men så bliver vogntoget forsinket. Før de ved af det, begynder sneen at vælte ned, og det bliver umuligt at nå igennem passet. De må overvintre i bjergene.

Efterhånden som Julian og Rose finder ud af mere om Benjamins skæbne, begynder læseren at ane, at begivenhederne dengang trækker tråde ind i nutiden. Noget skæbnesvangert er fulgt med vogntoget, og skellet mellem mormonerne og de andre rejsende bliver tydeligere og mere skarpt opdelt som tiden går. Men hvad skete der dengang? Og hvorfor vil nogen i nutiden dræbe for at bevare hemmeligheden?

Historien handler om tro, og om hvad den betyder for mennesker, og ikke kun for de troende selv, men også for deres omgang med andre mennesker. Scarrow viser, hvad vi kan blive drevet til, hvis vi ikke stiller spørgsmålstegn, men blot blindt følger en leder. Det er skræmmende, men ikke spor overdrevet. Man kan jo blot se på religionskrigene op gennem historien.

Alex Scarrow fortæller historien med skift imellem nutiden og 1856, og på den måde holdes vi hele tiden i spænding om, hvad der sker. Nogen gange lader jeg mig irritere over sådanne tidsspring, men her virker det naturligt og er godt gennemført.

Samtidig skriver Scarrow, så jeg ikke kunne lægge bogen fra mig. Jeg var hele tiden nødt til at læse næste kapitel med, for måske blev hemmeligheden afsløret her! Men Scarrow holder læseren på pinebænken helt frem til slutningen.

Jeg tror, at “Vintermørke” er den største læseoplevelse, jeg har haft i år. Jeg forventede mig ikke noget særligt, men fik en velfortalt og fascinerende historie som kommer til at stå langt fremme i min bevidsthed fremover.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2009
Originaltitel: October Skies
Forlag: Cicero, 318 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.