Dommerens hus af Bram Stoker (novelle)

Dommerens hus (novelle)Dommerens hus blev oprindeligt udgivet i 1891 i bladet Holly Leaves. Siden udkom den også i bogform i samlingen Dracula’s Guest and Other Weird Stories, der udkom i 1914 – to år efter Bram Stokers død.

Hovedpersonen er studenten Malcolm Malcolmson. Hans eksamen er nært forestående, og han tager ud på landet for at få ro til at læse. I en lille landsby lejer han et hus, som længe har stået tomt, og som de lokale betragtede med stor rædsel. Huset var tidligere ejet af en dommer, som var yderst frygtet pga. sin grusomhed, men Malcolm lader sig ikke ængste og flytter ind, for som hans rengøringshjælp Mrs. Dempster udtrykker det: “Den slags Bøhmænd kan være alle mulige slags ting – lige bortset fra Bøhmænd! Rotter og mus og biller; og knirkende døre og løse tagsten og knuste ruder og stive skuffehåndtag, der bliver ude, når man trækker i dem og så falder ned midt om natten.”

Og det viser sig allerede første nat, at huset virkeligt er fyldt med rotter. Malcolm lader sig dog ikke distrahere, og først da rotternes larm pludselig holder op, ser han op – og ser en kæmpestor rotte, der stirrede vedholdent og ondskabsfuldt på ham, og først lod sig kyse væk da Malcolm ramte den med Biblen, som han brugte som kasteskyts.

Da Malcolm næste dag fortæller kromutter om Den Gamle Djævel, som han i spøg kalder rotten, bliver hun ganske bleg og advarer ham mod at spøge med den slags. Malcolm beslutter sig for at finde ud af, hvor rotten kommer ind og stille en fælde op, så om natten holder han øje med, hvor rotten forsvinder hen. Den kravler om af alarmklokken i stuens ene hjørne, men næste dag glemmer Malcolm at få stillet fælden op. Og da det atter bliver nat, kommer rotten igen – og denne gang ser Malcolm også den gamle dommer, og en grusom kamp på liv og død udspiller sig i Dommerens hus.

Om bogen:

Originalt udgivelsesår: 1891
Udgivet på dansk i Klassiske Makabre Historier, 1991

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.