Child’s Play

Child's PlayChild’s Play er en af de klassikere, jeg af en eller anden grund aldrig har fået set. Jeg har set flere af efterfølgerne, men aldrig originalen. Det er der nu rådet bod på, og jeg kan absolut anbefale Tom Hollands lille dukkefilm, som stadig holder her 21 år efter udgivelsen.

På Andys 6-års fødselsdag ønsker han sig inderligt en Good Guy-dukke, som han har set i tv. Hans mor, Karen, har dog ikke råd til dukken, og han må skuffet nøjes med tøj og et Good Guy-værktøjssæt. På arbejde får Karen dog tilbudt en dukke til langt under normalprisen af en hjemløs. Han siger ikke, hvor han har den fra, og Karen er ligeglad. Nu får Andy sin dukke, som han døber Chucky, og han er lykkelig.

Men allerede samme aften begynder det hele at gå galt. Karen må tage ekstra-arbejde, og hendes søster Maggie passer Andy. Da hun putter ham sammen med Chucky, får hun dog gjort dukken vred, og hun ender med at falde ud af køkkenvinudet. Da Karen kommer hjem, opdager hun, at søsteren er død, og at politiet mistænker Andy for at stå bag. Andy derimod bedyrer, at det er Chucky, men hvordan kan en dukke slå nogen ihjel?

Efterhånden går det dog op for Karen, at Chucky ikke er en helt almindelig dukke, og hun ender med at få hjælp af detektiven Mike Norris, som kan hjælpe hende med at samle brikkerne. Han var nemlig til stede den nat, hvor morderen Charles Lee Ray døde i en legetøjsbutik omgivet af Good Guy-dukker. Og Charles var vældig fascineret af voodoo …

Jeg synes, det er fantastisk, at en 21 år gammel film stadig holder så godt som Child’s Play gør. Først og fremmest er jeg imponeret over Alex Vincent, der spiller Andy. Ofte er børneskuespillere ikke særligt overbevisende, men det er Andy. Han spiller både glad, bange og ked af det, så man er nødt til at tro ham. Jeg holder særligt af en scene mod slutningen af filmen, hvor Chucky udbryder med dukkestemme: “Men Andy – vi er venner til enden!” og Andy svarer: “Ja, og dette er enden!”

Derudover synes jeg, at filmens special effects er ret utrolige. Dukken Chucky er virkelig godt lavet, når man tænker på, at filmen er fra 1988, og så kan jeg også godt lide, at Tom Holland så effektivt bruger kameraet til at fortælle historien. I scenen hvor Maggi bliver slået ihjel, lader han f.eks. kameraet filme i meget lav højde, som er det et barn – eller en dukke – gennem hvis øjne vi ser.

I dag tror jeg alle ved, at morderen er Chucky, men manuskriptet er oprindelig skrevet, så man skulle være i tvivl om, hvorvidt det kunne være Andy. Det synes jeg også er en fin detalje.

Morderen, Charles Lee Ray, spilles af Brad Dourif. Han er kendt fra mange gode film, men jeg husker ham især fra Ringenes Herre, hvor han spiller Grima Ormetunge. Og han kan virkelig noget med sin stemme! Hans optræden som sig selv er ganske kort i Child’s Play, men hans stemme hører vi filmen igennem via Chuckys mund. Og uha han virker sindssyg og væmmelig.

Child’s Play er ikke fyldt med vildt blodige scener, og selvfølgelig kan det være lidt svært at tro på, at en plastic-dukke med lethed kan overmande voksne mænd. Men lader man den ene præmisse stå for troende, så synes jeg faktisk, at man får en superfed filmoplevelse ud af det. Velspillet, velfilmet og med en historie som man nok kan regne ud, men som alligevel er lavet tilpas overbevisende og overraskende til, at man køber den. Så vent ikke lige så længe som mig med at se den …

Child’s Play kostede ca. 9 millioner at lave, og spillede næsten det hele ind i åbningsweekenden. Siden er det også blevet til 4 efterfølgere af svingende kvalitet. Don Mancini har skrevet manuskriptet til alle 5 film, og har også selv instrueret Seed of Chucky. Efter sigende er en genindspilning af Child’s Play på vej, som Mancini også skulle instruere. Jeg er nu ikke sikker på, at det kan gøres meget bedre end originalen.

Som en lille ekstra-detajle har jeg læst, at filmens morder, Charles Lee Ray, er opkaldt efter en række virkelige mordere, nemlig Charles Manson (leder af the Manson family som slog flere mennesker ihjel i Californien i 60’erne), Lee Harvey Oswald (anklaget for mordet på præsident Kennedy) og James Earl Ray (dømt for mordet på dr. Martin Luther King).

Om filmen:

Instruktør: Tom Holland
Udgivelsesår: 1988

Chucky-serien:

Child’s Play, 1988 – D: Tom Holland
Child’s Play 2, 1990 – D: John Lafia
Child’s Play 3 – 1991 – D: Jack Bender
Bride of Chucky, 1998 – D: Ronny Yu
Seed of Chucky, 2004 – D: Don Mancini

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.