Jack Arnold

Jack ArnoldFødt oktober 1916 i New Haven, Conneticut. Død 17. marts 1992.

Jack Arnolds karriere i showbizz startede som skuespiller på Broadway. Under 2. verdenskrig begyndte han at lave dokumentarfilm under vejledning af den berømte dokumentarist Robert Flaherty. Filmen “With These Hands” blev nomineret til en Oscar for Bedste Dokumentarfilm, men vandt dog ikke.

Sin debut indenfor spillefilmene kom i 1953 med “Girls in the Night”, og samme år kom også “The Glass Web” og “It came from outer space”. Sidstnævnte var en science fiction film om et rumskib, som nødlandede på jorden. Oprindeligt viste filmen slet ikke marsboerne, men producenterne bag ønskede at vise dem for publikum, da de ellers var bange for, at folk blev skuffede, så Jack Arnold måtte efterfølgende filme en række scener. En anden bemærkelsesværdig ting ved “It came from outer space” i forhold til datidens film var, at Jack Arnold lod kameraet vise marsboernes synsvinkel. Det skulle efter sigende være første gang, det trick blev brugt.

Kultklassikeren “Creature from the Black Lagoon“, hvor Arnold introducere “Gilman”, som en værdig efterfølger til Universal Studios andre monstre (Dracula, Mumien og Frankenstein) kom i 1954. Filmen fik to sequels, hvoraf Arnold selv instruerede toeren “Revenge of the Creature” fra 1955. Samme år kom også “Tarantula“, hvor en edderkop injiceret med et vækstfremmende middel undslipper fra et laboratorium og spreder død og ødelæggelse.

To år efter i 1957 kom  “The Incredible Shrinking Man”, der må betragtes som Arnolds bedste film. Her bliver hovedpersonen Scott udsat for radioaktiv stråling, som får ham til at blive mindre og mindre.  Filmen er baseret på Richard Mathesons roman og er et filmisk mesterværk. Scenen hvor Scott må slås mod en edderkop, da han ved et uheld ender i kælderen, er mere skræmmende end mange nutidsfilm kan klare.

Efter “The Incredible Shrinking Man” lavede Jack Arnold endnu to film indenfor scifi-horror genren: “Monster on the Campus” og  “The Space Children” begge fra 1958. Arnold instruerede film og tv helt op til 80’erne indenfor mange forskellige genrer, men han er i dag hovedsageligt kendt for sine scifi-horror film fra 1950’erne.

Jack Arnold indlagde ofte diskrete sociale kommentarer i sine film, og han var med til at indføre begrebet “forskerhelt” i Hollywood (bl.a. “Tarantula” og “Creature from the Black Lagoon”), hvor videnskabsmænd ellers hovedsageligt var enten gale eller gik efter at overtage verdensherredømmet.

Om samarbejdet med Jack Arnold har skuespiller Lori Nelson udtalt, at han var en meget effektiv og organiseret instruktør, som var meget dygtig hvad den tekniske side angik. Men når det gjaldt den kunstneriske del af rollen, så fik skuespilleren blot at vide: “Do your thing…”

Læs mere:

The Fearmakers af John McCarty
Jack Arnold
Wikipedia
IMDB

Dokumentarfilmen “Back to the Black Lagoon”

Udvalgt filmografi:

With These Hands (1950)
The Glass Web (1953)
It Came from Outer Space (1953)
Girls in the Night (1953)
Creature from the Black Lagoon (1954)
Tarantula (1955)
The Man from Bitter Ridge (1955)
Revenge of the Creature (1955)
Outside the Law (1956)
Red Sundown (1956)
Man in the Shadow (1957)
The Tattered Dress (1957)
The Incredible Shrinking Man (1957)
Monster on the Campus (1958)
The Space Children (1958)
High School Confidential! (1958)
The Lady Takes a Flyer (1958)
The Mouse That Roared (1959)
No Name on the Bullet (1959)
Bachelor in Paradise (1961)
A Global Affair (1964)
Rowan & Martin at the Movies (1968)
Hello Down There (1969)
Black Eye (1974)
Sex Play (1974)
Boss Nigger (1975)
McNaughton’s Daughter (1976)
The Swiss Conspiracy (1976)
The Wackiest Wagon Train in the West (1976)
Sex and the Married Woman (1977)

Samt tv-serier som f.eks. “Science Fiction Theatre”, “Peter Gunn”, “Rawhide”, “Gilligan’s Island” og “The Brady Bunch”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.