Creature from the Black Lagoon

Creature from the Black LagoonJeg synes, det er rigtig skægt at se nogle af de gamle gysere ind i mellem, og i julegave fik jeg Creature from the Black Lagoon fra 1954 af en veninde, som kender min svaghed.

Historien handler om en gruppe videnskabsmænd, som finder knogler efter et hidtil ukendt væsen, der har udviklet sig parallelt med mennesket. De tager til Black Lagoon for at finde flere knogler, men i stedet finder de væsnet selv – en amfibie-mand som lever i vandet, men også kan bevæge sig op på land.

Videnskabsmændene er uenige om, hvorvidt de skal dræbe væsnet og tage det med tilbage, eller blot studere det i dets omgivelser i lagunen, men da den ene skyder en harpun efter det, er valget taget, for nu kæmper væsnet tilbage.

Historien minder i virkeligheden meget om King Kong, blot lavet som en undervandsfilm. Som i King Kong bliver væsenets verden invaderet af mennesket, som vil bringe det med tilbage til civilisationen. Som i King Kong forelsker væsnet sig i kvinden, der er med ekspeditionen. Og som i King Kong findes der ingen lykkelig slutning for væsenet.

Den forstandige videnskabsmand, som taler for at studere væsnet i dets egne omgivelser, spilles af Richard Carlson, der også spillede den forstandige helterolle i It came from outer space fra 1953. Han var forbillede for en ny type Hollywoodhelte, nemlig forskerhelten, som i modsætning til de tidligere portrætterede videnskabsmænd hverken var gal eller gik efter verdensherredømmet.

Filmen er en blanding af smukke undervandsscener og pludselig action. I en scene ser vi Kay Lawrence svømme i lagunen. Kameraet fanger hende nedefra, og scenen er nærmest kopieret i Jaws. Men pludselig dukker væsenet op, og han betragter hende, mens hun svømmer rundt og følger hendes bevægelser, bare dybere nede. Det er nærmest en ballet mellem de to, og meget smukt filmet.

Filmens ekstra-materialer indeholder bl.a. et kommentarspor af filmhistorikeren Tom Weaver samt dokumentarfilmen Back to the Black Lagoon. Her afsløres det bl.a., at væsenet spilles af to forskellige skuespillere, en på land (Ben Chapman) og en i vandet (Ricou Browning),  så man lavede forskellige dragter til dem, da de ikke var lige store. Ingen af dem blev i øvrigt krediteret for rollen.

Creature from the Black Lagoon blev oprindelig lavet i 3D, og “the Gilman” opnåede en popularitet på højde med Dracula og Mumien. Der kom yderligere to film om væsnet: Revenge of the Creature i 1955 og The Creature walks among us i 1956.

Om Creature from the Black Lagoon:

Instruktør: Jack Arnold
Udgivelsesår: 1954

Læs også anmeldelsen på Classic Horror

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.