Quatermass and the Pit

Det er ikke så ofte, når jeg ser disse gamle horror-film, at jeg bliver rigtig grebet af historien. Som oftest er det underholdende kuriositeter, men for “Quatermass and the Pit” var det en anden sag. Her blev jeg fuldstændig optaget af historien uden at tænke over hverken tid eller sted.

Quatermass arbejder i British Experimental Rocket Group, da man i en udbygning af undergrundsbanen på Hobb Street finder skeletterne af nogle forhistoriske mennesker. Skeletterne ligger sammen med noget, der da det bliver gravet ud ligner en form for raketskib, hvorfor militæret bliver tilkaldt, og Quatermass får lov at følge med. Under udgravningen oplever Quatermass en meget ubehagelig hændelse sammen med oberst Breen, men hvor Quatermass ønsker at være forsigtig ud fra devisen, at de ikke ved, hvorfra raketten stammer, er oberst Breen overbevist om, at det er resterne af en tysk raket fra 2. verdenskrig. Og selvom de finder astropods inde i raketten med resterne af noget, der ligner insekter på størrelse med en stor hund, så holder Breen fast i sin overbevisning.

Mod Quatermass anbefaling, åbnes udgravningen op for pressen og nysgerrige borgere, men noget går helt galt, og pludselig er tilskuerne forvandlet til en blodtørstig pøbel, der overfalder alt og alle, mens alting kollapser omkring udgravningen.

Her er nogle efter min mening helt fantastiske scener, hvor genstande flyver gennem luften, øjensynligt pga. af fald i luftens atmosfære, og slutningen med pøblen, som går amok, er ligeledes eminent. De insektagtige skabninger er måske ikke så vellykkede, men forklaringen på dem er til gengæld tankevækkende, og jeg kom til at tænke på “2001: A Space Odyssey” af Stanley Kubrick, der kom året efter i 1968.

Quatermass spilles af Andrew Keir, som jeg synes var temmelig anonmy i “Blood from the Mummy’s Tomb“, men jeg må sige, at denne rolle fylder han anderledes godt ud. Han er overbevisende, og især mod slutningen hvor alle mister grebet om dem selv, fungerer han rigtig godt.

“Quatermass and the Pit” var den tredje serie om Quatermass lavet til BBC i 1950’erne. Serien bestod af i 6 afsnit, og den havde et noget større budget end de første to, som iøvrigt var store successer både på seer- og anmeldersiden. Rettighederne til at lave serien om til en biograffilm blev købt af Hammer Film, og manuskriptet blev skrevet af Nigel Kneale, der også stod bag tv-seriens manuskript. Instruktøren var Roy Ward Baker, som også står bag film som “Scars of Dracula” (1970) og “The Vault of Horror” (1973).

I USA udkom filmen iøvrigt med titlen “5 Million Years to Earth”.

Instruktør: Roy Ward Baker
Udgivelsesår: 1967

Læs mere på Wikipedia

The Ultimate Hammer Collection:

She, 1965
The Nanny, 1965
Dracula – Prince of Darkness, 1966
The Plague of the Zombies, 1966
Rasputin the Mad Monk, 1966
The Reptile, 1966
The Witches, 1966
One Million Years B.C., 1966
The Viking Queen, 1967
Frankenstein Created Woman, 1967
Quatermass and the Pit, 1967
The Vengeance of She, 1968
The Devil Rides Out, 1968
Prehistoric Women, 1968
Scars of Dracula, 1970
The Horror of Frankenstein, 1970
Blood from the Mummy’s Tomb, 1971
Straight on till Morning, 1972
Fear in the Night, 1972
Demons of the Mind, 1972
To the Devil a Daughter, 1976

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.