Død indtil solnedgang af Charlaine Harris

Død indtil solnedgang af Charlaine HarrisJeg hører til de fordomsfulde, som ikke har set eller læst Twilight-serien, og som absolut heller ikke har intentioner om det, uanset hvor mange gange jeg får at vide, at det burde jeg. Jeg er ret overbevist om, at det ikke er noget for mig, eftersom jeg efter tre bind af Anne Rices vampyrkrønike fik nok af den, og i øvrigt er blevet endnu ældre siden dengang.

Så jeg havde faktisk ikke tænkt mig at læse Charlaine Harris bøger, selvom bl.a. Janus fra Horrorsiden har omtalt dem vældigt positivt. Men da Søren fra Skræk og Rædsel fortalte, at man kunne få første bind, Død indtil solnedgang, sammen med bladet Sirene, besluttede jeg mig alligevel for at give Harris en chance. Og sikke et held, for hvor har jeg dog moret mig i selskab med Sookie Stackhouse.

Sookie arbejder som servetrice i den lille sydstatsby Bon Temps, hvor hun af de fleste betragtes som lettere enfoldig. Det er hun nu ikke, men pga. sin evne til at høre folks tanker med mindre hun koncentrerer sig stærkt om at undgå det, så kommer hun ofte til at fremstå lidt dum.

En dag dukker en vampyr op i baren, hvor hun arbejder, og selvom vampyrerne er blevet accepteret af samfundet i de seneste år, er Bill (som han viser sig at hedde), den første som slår sig ned i byen. Sookie bliver tiltrukket af Bill. Først af ren og skær nysgerrighed fordi han er vampyr, men det ændrer sig til forelskelse, da det går op for hende, at hun ikke kan læse hans tanker. Denne stilhed er en enorm lise for hende, ovenpå den konstante summen hun ellers er omgivet af.

Mødet med Bill bringer dog uro ind i hendes hverdag. Ikke alle har særlig stor forståelse for vampyrer, og da en række kvinder, som alle har været sammen med vampyrer, findes myrdet, bliver Sookie involveret. Det gør hun også med Bills vampyrsamfund – dog af andre årsager – og den involvering vil hun hellere end gerne undvære. Det er med andre ord ikke så let at være kæreste med en vampyr, når man allerhelst bare vil have et almindeligt forhold. Til gengæld har det fordele i forhold til beskyttelse – men er det nok mod den sindssyge morder, som bare ikke kan udstå kvinder, der elsker vampyrer?

Charlaine Harris skriver humoristisk og veloplagt om en verden, hvor vampyrer er ligeså naturlige som mennesker, omend ikke altid lige så ønskede. Vampyrerne klarer sig med syntetisk blod og blodet fra de mennesker, som selv tilbyder sig. Naturligvis sker der stadig ind i mellem “uheld”, hvor en vampyr kommer til at slå et menneske ihjel, men som hovedregel finder man ud af en hverdag i fredelig sameksistens.

Hovedpersonen Sookie er en herlig uhøjtidelig person med en befriende humor og masser af selvironi. F.eks. fortæller hun om, hvor svært det kan være at koncentrere sig om sex, når ens partner tænker på, at ens røv er lidt for stor, ligesom hun har overvejelser over, om vampyrer går på toilettet som mennesker?

Død indtil solnedgang er ikke en uhyggelig fortælling. Selvfølgelig er der krimiplottet om, hvem der står bag mordene på de vampyr-elskende kvinder, og der er også en spændingsopbygning i forholdene mellem Bill og de øvrige vampyrer (en opbygning som får en meget overraskende afslutning, jeg i hvert fald ikke havde forestillet mig). Men rigtig uhyggelig er det ikke. Til gengæld er Død indtil solnedgang fuld af humor, og jeg grinede rigtig mange gange undervejs.

Sookie minder mig en lille smule om Odd Thomas fra Dean Koontz bøger, men hvor Odd Thomas begynder at blive træls allerede i bind 2 og i særdeleshed i bind 3, så bevarer Sookie forhåbentlig sin særprægede og underholdende personlighed uden Odd Thomas irriterende selvmedlidende attitude. Jeg ser i hvert fald frem til at læse mere om Sookie i de efterfølgende bind, og måske hopper jeg ligefrem på tv-serien “True blood”, som bygger på Charlaine Harris serie.

Om Død indtil solnedgang:

Udgivelsesår: 2010
Originaltitel: Dead until dark (2001)

Sookie Stackhouse serien:

Død indtil solnedgang (Dead until dark, 2001)
Levende død i Dallas (Living dead in Dallas, 2002)
Klub Død (Club dead, 2003)
Død for verden (Dead to the world, 2004)
Stendød (Dead as a doornail, 2005)
Fuldstændig død (Definitely dead, 2006)
All together dead (2007)
From dead to worse (2008)
Dead and gone (2009)
Dead in the family (planlagt maj 2010)

Besøg Charlaine Harris hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.