Daybreakers

DaybreakersJeg havde glædet mig til at se Daybreakers, som jeg missede i biografen.

I 2019 er stort set alle blevet forvandlet til vampyrer. Der er kun ganske få mennesker tilbage, og de indfanges og malkes for blod, som sælges til føde for vampyrbefolkningen. Edward Dalton (Ethan Hawke) er hæmatolog og arbejder for et firma, som dels sælger menneskeblod, men som også forsøger at skabe surrogatblod til erstatning for menneskeblod. For der er katastrofal mangel på mad pga. de få mennesker, der er tilbage.

En tilfældighed bringer Edward i forbindelse med en menneskelig modstandsgruppe, og han beslutter sig for at slutte sig til dem. En af dem er Cormac (Willem Dafoe) – som er blevet transformeret tilbage efter at have været vampyr. Men hvordan ved de ikke, og det er her Edward kan hjælpe dem. Men det er ikke alle vampyrer, som ønsker at blive mennesker igen, og Edward og gruppen kæmper mod tiden.

På nogen områder er Daybreakers rigtig god. Den er flot filmet, og CGI-effekterne er overbevisende. Spierig-brødrene har taget idéen fra Richard Mathesons roman “Jeg er den sidste” og spurgt: “Hvad sker der egentlig med vampyrerne, når der ikke er flere mennesker at spise?”

Desværre synes jeg ikke helt, at filmen hænger sammen. Der gives f.eks. ingen forklaring på, hvorfor vampyr-epidemien opstod, selvom der gives hints om, at nogen blev smittet og andre blev “omvendt” af familie og venner. Der er også nogle uafklarede punkter i slutningen omkring Edwards bror og hans kollega. Og så kommer “kuren” så mirakuløst, at det føles lidt for letkøbt.

Så selvom jeg gerne ville kunne lide Daybreakers, så er der lidt for meget Hollywood over den, til at den er rigtig god. Den er dog heller ikke dårlig, bare ikke så vellykket, som den kunne have været.

Om Daybreakers:

Instruktør: Michael og Peter Spieirig
Udgivelsesår: 2009

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.