Edgar Allan Poe af Walter Lenning

Edgar Allan PoeEfter at have læst Nikolaj Frobenius’ roman “Jeg skal vise jer frygten“, fik jeg lyst til at læse mere om Edgar Allan Poe, og i bibliotekets kælder fandt jeg denne biografi skrevet af Walter Lenning.

Der er skrevet rigtig mange biografier om Poe, men ikke særligt mange af dem er oversat til dansk. Blandt disse virkede Lennings bog som den mest omfattende, idet den både beskæftigede sig med Poes liv og hans værker, mens f.eks. “Fortolkningens veje” af Erik A. Nielsen og “Grænsens filosofi” af Henning Goldbæk i højere grad beskæftigede sig med analyser af værkerne.

Lenning giver en kronologisk gennemgang af Poes liv fra barndommen og frem til hans død, samt trækker linjer til hans indflydelse derefter. Derudover viser Lenning tematikker og sammenhænge i forfatterskabet, dog kun på et overordnet niveau – og bringer uddrag af breve m.m. fra, til og om Poe. Det hele er krydet med en lang rækker illustrationer af personer, steder og begivenheder, som har haft betydning for Poe.

Samlet set giver bogen et spændende portræt af personen Poe, og jeg fik stor lyst til at genlæse flere af hans historier. Det var også sjovt at læse om, hvordan Poe regnes som ophavsmand til både krimi- og science fiction genren, når han egentlig afskyede fremskridtet og imødeså fremtiden med åbenlys pessimisme, hvilket afspejles i hans historier hvor den videnskabelige utopi næsten altid ses i et ironisk og sarkastisk lys. Og så var jeg ikke klar over, at Poe i høj grad kan takke Charles Baudelaire for sin verdensberømmelse i eftertiden, men det siger måske mere om min uvidenhed end om biografiens dyder.

Generelt følte jeg mig både godt underholdt og godt oplyst, og det eneste der skæmmer biografien er en temmelig dårlig oversættelse. Heldigvis er uddragene af Poes digte trykt på originalsproget, så oversættelsen trækker ikke ned her.

Om “Edgar Allan Poe” af Walter Lenning:

Originaltitel: Edgar Allan Poe in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten
Originalt udgivelsesår: 1959

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.