De udvalgte af Benn Q. Holm & Jens Dahl

De udvalgteSyv unge flytter ind i en gammel herskabelig lejlighed på Østerbro. Alt burde være idyl, men noget er helt galt…

Rikke og Bo mødte hinanden under en ferie til Fiji. De forelskede sig stormende, og nu vil de flytte sammen. Da Rikke falder over en annonce for en herskabslejlighed på Bramsensvej, får hun overtalt Bo til at tage med ud at kigge på den. Lejligheden er egentlig al for stor til dem, og så er den slidt og kræver masser af istandsættelse. Men huslejen er utrolig lav, så de slår alligevel til.

For at få råd til istandsættelse søger de bofæller, og snart bor der otte meget forskellige personer i lejligheden. Men efter indflytterfesten er de pludselig kun syv. Miriam er død, og alle mistænker hinanden. For at gøre ondt værre forsvinder liget, og da det dukker op igen, dukker flere hemmeligheder frem. Tilsyneladende er de syv unge alle efterkommere af deltagerne fra en ekspedition til Antarktis. En ekspedition, som fandt noget, nogen i nutiden vil slå ihjel for at få fingre i.

Umiddelbart lyder oplægget til De udvalgte spændende, men desværre lever indholdet ikke helt op til idéen. Personerne er stereotype og flade, så man investerer ingen følelser i dem. De mange kærligheds-affærer gør heller ikke noget godt for historien, men er bare med til at understrege personernes overfladiskhed, selvom meningen vel er at vise hvor dybe følelser, der er på spil.

Heller ikke spændingssekvenserne bliver overbevisende, og selvom historien egentlig lægger op til flere yderst skræmmende sekvenser, ja så bliver det bare ikke til noget. Bl.a. fordi dialogerne ind i mellem er dræbende dårlige:

“De slog sig ned i køkkenet, nogle satte sig ned, andre drev hvileløst rundt. Regitze forsøgte at sætte kaffe over, opgav. Gry suttede på sin cola. “Hvis hun er død…” begyndte Bo. “Hun er stendød!” sagde Regitze. “…må hun være blevet myrdet” fortsatte Bo. “Det er for langt ude” himlede Regitze. “Det kan ikke være sandt” Salim kom ud i køkkenet med en ødelagt telefon i hånden. “Hvem har smadret telefonen?” “Dig selv i din herrebrandert” sagde Tor. “Kan du slet ikke huske det?” Salim stirrede på telefonen. “Du var så stiv” Bo så hårdt på Salim. “Den stiveste perker jeg har set i mit liv.”

Historien fortælles i flere planer: i nutiden, i fortiden, via dagbøger og glemte papirer; og så er der flere bifigurer, som pludselig kastes ind i handlingen, uden at meningen med deres tilstedeværelse står særligt klart. Det gør, at romanen til tider virker meget fragmenteret, og gør det svært at bevare overblikket over plottet.

De udvalgte er baseret på DR’s tv-serie af samme navn fra 2001, og det er formentlig grunden til de manglende personbeskrivelser og problemerne med at holde fokus. Serien løb i 13 afsnit, ligesom bogen er opdelt i 13 kapitler. Jeg kan forestille mig, at historien har fungeret bedre på tv, hvor spændingen bl.a. også skabes af klipning og lydside, men i bogform er De udvalgte desværre ikke så vellykket. Alt for mange kapitler kører delvist i tomgang, begivenheder og personer forklares kun delvist. Mod slutningen geares tempoet dog helt vildt op, og historien slutter (lidt skuffende) med en cliffhanger, som vi formentlig aldrig får en afslutning på.

Tv-serien blev instrueret af Kenneth Kainz, Henrik Ruben Genz og Jannik Johansen. Sidstnævnte har bl.a. også instrueret Mørke fra 2005. På skuespillersiden ses bl.a. Liv Corfixen (Kat, 2001).

Om bogen:

Udgivelsesår: 2001
Forlag: DR Multimedie, 353 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.