Scanners II: the New Order

Der gik ti år, før der kom en fortsættelse på David Cronenbergs “Scanners“, og tidsmæssigt udspiller den sig 20-25 år efter første film.

Der findes stadig scannere i samfundet, men det er ikke offentlig kendt. Den højtstående politimand John Forrester gemmer sammen med forskeren dr. Morse en række scannere i Morse Institute, hvor de eksperimenterer og bruger scannerne i deres kamp mod kriminalitet. Forrester drømmer om at skabe en Ny Samfundsorden, hvor han står i spidsen for en hær af scannere, der kan sættes ind mod alle, som er i hans vej – og først og fremmest mod de kriminelle. Men de har svært ved at styre scannerne, og de fleste af dem holdes derfor i en kælder, hvor de er fanget i et misbrug, som ødelægger deres brugbarhed for Forrester.

Så falder Forrester over den unge dyrlægestuderende, David Kellum, som viser sig at være en stærk scanner, men som også er almindelig integreret i samfundet, hvilket er ret usædvanligt for en scanner. Det lykkes Forrester at lokke David til at hjælpe sig, men efterhånden går det op for David, at Forrester måske ikke har helt rent mel i posen, og herfra udvikler historien sig nærmest farceagtigt, og jeg kommer til at afsløre en hel del af den tåbelige handling, så stop med at læse hvis du ikke vil have din oplevelse ødelagt af SPOILERS.

Efter et opgør med Forrester stikker David af. Han fortæller sin kæreste, at han tager hjem, så Forrester sender naturligvis en scanner hen til kæresten og læser hendes tanker. Så sender han scanneren hjem til Davids forældre (som iøvrigt viser sig kun at være hans adoptiv-forældre, da han i virkeligheden er barn af Cameron Vale og Kim Obrist fra første film), men her slår scanneren dem ihjel uden at læse deres tanker, så han finder ikke David, der får en lur ude i sneen.

David redder farens liv, og får nu at vide at han rent faktisk har en søster! Selvfølgelig opsøger David hende, og hun advarer ham om, at han aldrig kan blive lykkelig med en rigtig menneskekæreste. Selv har hun haft et kærlighedsforhold til scanneren Walther, som desværre gik i stykker, da han blev indfanget af dr. Morse, så nu holder hun sig langt fra alle mennesker.

Men David giver ikke op. Han tager tilbage til byen, hvor han opsøger borgmesteren for at fortælle hende om Forresters onde plan. Hun bliver dog dræbt under hans besøg, og så udskriges David til morderen. Heldigvis dukker søsteren op ligesom det hele er ved at gå galt, og sammen tager de til Morse Institute for at redde de tilfangetagne scannere. I et vældigt opgør lykkes det David at bekæmpe den onde scanner og befri Walther, og foran en hel hær af pressefolk afslører han Forrester, som den forbryder han er.

Og så kan David og kæresten leve lykkeligt ever after …

“Scanners II: the New Order” var utrolig kedelig den første time, og da vi endelig nåede frem til den sidste tredjedel, sker der en masse, men det er så plat skruet sammen, som det sikkert kan anes af ovenstående referat, at jeg ikke kunne tage det alvorligt. Historien er ganske ligegyldig, personerne er tåbelige, og slutningen fuldstændig utroværdig. Det bedste jeg kan sige om denne toer er, at den pludselig får første film til at virke langt, langt bedre. Hmm – jeg er vist ikke til Scanners-film.

David Kellum spilles af David Hewlett, der virkede sært bekendt på mig. Efterfølgende har jeg fundet ud af, at han også har spillet med i den interessante “Cube” fra 1997, hvor han gør et langt bedre job i rollen som Worth. Instruktør Christian Duguay har bl.a. også instrueret “Screamers”, en filmatisering af Philip K. Dicks fantastiske novelle. Filmen blev iøvrigt også ganske ok.

Instruktør: Christian Duguay
Udgivelsesår: 1991

Scanners-serien:

Scanners – 1981, D: David Cronenberg
Scanners II: the New Order – 1991, D: Christian Duguay
Scanners III: the Takeover – 1992, D: Christian Duguay

Spin Offs:

Scanner Cop – 1994, D: Pierre David
Scanner Cop II – 1995, D: Steve Barnett

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.