Dexters dunkle drømme af Jeff Lindsay

Dexters dunkle drømme af Jeff LindsayDexter Morgan er ansat som kriminaltekniker med speciale i blodstænk ved politiet i Miami. Han passer sit arbejde samvittighedsfuldt, er charmerende og vellidt blandt kollegaerne i almindelighed. Men Dexter er alligevel ikke en helt almindelig mand, for i sin fritid er han seriemorder!

Lyder ovenstående bekendt? Så er det måske fordi du har fulgt med i tv-serien Dexter, som nu kører på femte sæson. Bogen Dexters dunkle drømme er romanen bag serien.

Bogen starter med, at Dexter kidnapper en præst og tager ham med ud til en lille hytte ude i sumpen. Her konfronterer han præsten med 7 børnelig, og det går op for os, at præsten har været en rigtig slemmer en, og nu giver Dexter ham hans retfærdige straf. For Dexter er nok seriemorder, men han dræber kun dem, der fortjener det. Det har han lært af sin far, politimanden Harry, der adopterede Dexter, da han var 3 år.

Men nu er der en anden seriemorder i byen, en morder der går efter de prostituerede, og en morder, der arbejder ligeså koldt, klinisk og overlegent som Dexter. Dexters søster, Debrorah, arbejder i sædelighedsafdelingen, men drømmer om at blive forfremmet til drabsafdelingen. Da hun har særlige forbindelser i prostitutionsmiljøet, bliver hun sat på holdet, der skal opklare “luder-mordene”, og hun beder Dexter om hjælp, da han ofte har vist en usædvanlig intuition, når det gælder seriemordere.

Dexter siger ja til at hjælpe men er splittet, for han er fuld af beundring over den anden seriemorders evner. Men efterhånden som jagten intensiveres overfaldes Dexter af noget for ham hidtil ukendt – tvivl. For der er noget mystisk i, hvordan han kan forudsige morderens træk, og han begynder at frygte for sin forstand. Måske er det ham selv, der myrder uden at vide det?

Jeg har ikke fulgt slavisk med i tv-serien, men har dog set et par afsnit og synes, at Michael C. Hall som spiller Dexter gør det rigtig godt. Derfor havde jeg på forhånd dannet mig et billede af Dexter, og romanens Dexter er noget mere “morsom” end tv-seriens. Jeg ved ikke helt, hvilken af dem jeg bedst kan lide. Til gengæld kan jeg med sikkerhed sige, at jeg ikke har meget tilovers for romanens Debrorah, som er helt utrolig dum og uvillig til at erkende virkeligheden omkring sig. Hun virker slet ikke overbevisende på mig.

Dexters dunkle drømme er alligevel ganske underholdende og fortalt med et humoristisk glimt i øjet. Jeg følte mig dog en lille smule snydt over slutningen, og så blev jeg irriteret over en lang række sjuskefejl, hvor forlaget ikke har læst ordentlig korrektur inden trykningen. Men alt i alt er Jeff Lindsays seriemorder-fortælling ganske fint selskab en mørk vinteraften.

På engelsk findes desuden titlerne: Dexter is delicious, Dexter by design, Dexter in the dark og Dearly devoted Dexter, så mon ikke vi snart ser endnu en roman på dansk om den sært sympatiske seriemorder?

Serien om Dexter Morgan:

Dexters Dunkle Drømme (dansk 2010 – Darkly Dreaming Dexter, 2004)
Dybt Dedikerede Dexter (dansk 2010 – Dearly Devoted Dexter, 2005)
Dexter in the Dark (2007)
Dexter by Design (2008)
Dexter is Delicious (2010)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.