Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl

Kadaverdoktoren af Lene KaaberbølMystiske mider, et mistænkeligt dødsfald og en forsvunden dreng er blot nogle af ingredienserne i denne spændende historiske krimi fra 1800-tallets Frankrig.

Madeleine er 20 år og bor alene med sin far, dr. Karno, i en fransk provinsby i slutningen af 1800-tallet. Faderen er læge og undersøger mistænkelige dødsfald, det vi i dag kalder en retsmediciner. Højst usædvanligt for den tid arbejder Madeleine som sin fars assistent.

En dag finder man liget af en ung kvinde på forældrenes dørtrin. Umiddelbart kan det ikke fastslås, hvad dødsårsagen er. Selvom dr. Karno finder nogle ukendte mider i hendes næse, så ender dødsfaldet med at blive erklæret naturligt. Men så dør den unge kvindes præst, og også hos ham finder man spor af de mystiske mider. Nu bliver både Madeleine og hendes far involveret i jagten på morderen – og ikke mindst på de mystiske mider.

Kadaverdoktoren er velskrevet, letlæst og underholdende. Lene Kaaberbøl fanger læseren fra første side, og Madeleine er et interessant bekendtskab. Hun er atypisk for tidens kvinder, og hendes store viden om de videnskabelige aspekter af livet står i skarp kontrast til hendes reelle viden om mennesker og deres sociale interaktion, som hun står noget famlende overfor. Det fører hende ind i mellem ud i situationer, som hun er helt uforstående overfor, og det giver hende en charmerende sårbarhed, der gør hende meget menneskelig og genkendelig.

Ud over de interessante personer er plottet også godt skruet sammen, så man ikke gætter sammenhængen før til allersidst. Det er ikke en bloddryppende pageturner. I stedet lader Kaaberbøl historien få plads til at udfolde sig, indtil alle de små detaljer tilsammen tegner et spændende og overraskende mønster.

Lene Kaaberbøl har i mange år været en anerkendt børnebogsforfatter, men i 2008 slog hun igennem som voksenforfatter med krimiserien om Nina Borg, som hun skriver sammen med Agnete Friis. Med Kadaverdoktoren står hun på egne ben som krimiforfatter. Det klarer hun med bravur. Jeg vil i hvert fald gerne læse mere om Madeleine og håber, at der kommer flere krimier med den unge dame i hovedrollen.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Forlag: Modtryk, 315 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.