Start uret af Benjamin Rosenbaum

start_uretEvig barndom, nye guder og en verden hvor ballonskibe er den eneste luftbårne trafikform er blot nogle af emnerne i denne samling science fiction noveller

Jeg har ikke tidligere læst noget af Benjamin Rosenbaum, som her oversættes til dansk for første gang. Han viste sig at være et anderledes bekendtskab, idet der ikke er meget “almindelig” science fiction i historierne. Ikke desto mindre kan jeg bestemt anbefale ”Start uret”.

Samlingens korteste novelle er også min favorit. ”Vågen i natten” som på bare to sider gør læseren nysgerrig, får fortalt om den ultimative kærlighed og efterlader én med tårer i øjnene. En anden novelle, der er værd at fremhæve, er ”Strejfer”, som handler om Ivan, der gennem tusindvis af år har strejfet rundt blandt menneskene. De har betragtet ham som en Gud, fordi han har kunnet manipulere deres følelser. Nu har han dog besluttet at færdes blandt dem uden at bruge sin evne. Det er dog langt fra let, og Ivan opdager, at mennesket stadig kan overraske ham.

Jeg var også begejstret for ”Favne det nye” om Vru, som er i lære som gudeskærer og får til opgave at skære en ny gud. Han opdager Favne-Det-Nye, men da figuren skal afsløres, er det ikke den figur, Vru har lavet, og nu må han træffe et valg. Mens de to andre noveller har klart menneskelige figurer, tilhører Vru og hans folk en fremmed race, hvor erindringer nedarves rent fysisk, og hvor mennesket, som kun har hukommelsen at mindes med, anses for mindreværdige. Det er en interessant vinkel, som sætter slutningen i et lidt specielt skær.

Rosenbaum arbejder som programmør men har også læst religion, og religiøse og filosofiske overvejelser gennemsyrer novellerne, som man med fordel kan læse flere gange for at få det hele med. Det er nemlig ikke alle novellerne der umiddelbart er let tilgængelige.

Rosenbaum skriver dog godt, og selvom der var et par vildskud, der ikke fangede, så synes jeg i det store hele, at her er tale om en interessant – og anderledes – science fiction udgivelse, der er værd at læse. Men giv dig tid til at fordøje historierne.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Indhold:

Start uret
At falde
Biografiske noter til “En afhandling om kausalitetens natur (med luftfartøjer)”
Slaget
Myrekongen – et californisk eventyr. Andre byer
Yllas valg
Nyn Pernch
Jouiselle-aux-Chantes
Favne-Det-Nye
Vågen i natten
Strejfer
Ni alternative alternative historier
Doktor Nefarios dødsfælde
Lille dråbe

Om bogen:

Udgivelsesår: 2010
Forlag: Science Fiction Cirklen, 169 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.