Skyggeland af Elisabeth Lyneborg

SkyggelandElisabeth Lyneborg er pensioneret præst med en lang række bøger bag sig, heriblandt også et par gysere. Skyggeland er en novellesamling og har undertitlen Spøgelseshistorier for voksne.

Forsiden ser lovende ud, men jeg blev ikke umiddelbart så fanget af novellerne, som måske nok handler om spøgelser, men som ikke er specielt overraskende eller uhyggelige – eller spændende skrevet for den sags skyld. Jeg fandt sproget mere opremsende end opfindsomt: “Jo, Oline vil godt have en eller anden ceremoni, når han nu ikke har fået en grav, som hun kan passe. Præsten forstår godt det der med graven, og de fastsætter en dato for en mindehøjtidelighed for Anders. Per er ikke alt for begejstret for tanken, og i øvrigt kan hun jo snart føde, hvilken dag det skal være. Oline sover dårligt om natten. Hun kan kun ligge på ryggen i kanesengen, og den tunge dyne er ved at kvæle hende. Barnet sparker i hendes store mave og holder hende vågen.” Sproget minder næsten om letlæsningsbøgerne, jeg havde i de første klasser, og det virker ikke særligt stemningsfuldt.

Der er dog et par af historierne, som alligevel fangede. “Min kæreste ven” om kvinden som må aflive sin hund, da den er aggressiv overfor alle andre. Men om natten bryder to mænd ind. Slutningen er ikke overraskende, men her er det alligevel lykkes Lyneborg at opbygge en uhyggelig stemning, så jeg troede på historien. “Icifækturen” der handler om en golfspiller, som låner en lille afrikansk figur og pludselig får held i sine turneringer, er også overbevisende. Endelig synes jeg, at “Fotografiet” er lykkes ganske godt, især fordi slutningen trods det forudsigelige alligevel har en snert af uhygge over sig.

Flere af historierne i Skyggeland har nærmest lidt “Jan-bøgerne”-stemning over sig, med den opremsende stil og en jovial humor, og det mindsker uhyggen i høj grad. Måske mest en novellesamling for de læsere, som godt vil læse om spøgelser og hjemsøgte præstegårde, men som egentlig helst ikke vil have, at det bliver uhyggeligt.

Om Skyggeland:

Udgivelsesår: 2001
Omslag: Jørgen Sparre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.