Mens vi endnu er her af Susan Beth Pfeffer

mens-vi-endnu-er-herDa en astroide rammer månen, får det langt alvorligere konsekvenser, end nogen videnskabsmænd havde forudset. Faktisk er det et spørgsmål, om menneskeheden vil overleve det.

Miranda er en ganske almindelig 16-årig pige, der bor i staten Pennsylvania sammen med sin mor og sin yngste bror, Johnny, mens storebroren Matt går på universitet. Moren og faren er skilt, og faren bor nu sammen med sin nye kone i en anden stat. For Miranda består hverdagen af skolen, veninder og interessen for kunstskøjteløb. Indtil den dag hvor en stor astroide rammer månen, og tingene forløber helt anderledes end astronomerne havde forventet.

Månen bliver slået ud af sin bane, og det starter et sandt ragnarok på jorden. Kæmpe tsunamier og oversvømmelser rammer de kystvendte lande med katastrofale konsekvenser. Millioner af mennesker dør, og samfundet bryder mere eller mindre sammen. I tiden der kommer, er det op til den enkelte familie at klare sig bedst muligt i en truende verden, hvor der hele tiden dukker nye naturkatastrofer op som følge af månens nye placering, og hvor ting som elektricitet, benzin og mad pludselig ikke længere er en selvfølgelighed.

“Mens vi endnu er her” fortælles gennem Mirandas dagbog, som hun trofast fører selv gennem de sværeste prøvelser. I begyndelsen forventer hun, at hverdagen snart vil indfinde sig igen, men efterhånden som tingene udvikler sig, udvikler hun sig også, og opdager at selvom hun ønsker at leve, så er hun også villig til at opgive sit eget liv, hvis det kan hjælpe familien. Vi følger Miranda gennem et år, og via hende hører vi, hvordan verden langsomt ændrer sig.

Der er ikke fokus på de videnskabelige aspekter af historien. Hvorfor astroiden rammer månen, eller hvorfor det får så store følger. Ej heller gør Susan Beth Pfeffer noget ud af at fortælle om regeringens forsøg på at genopbygge samfundet osv. I stedet fortæller Pfeffer den nære historie fra Mirandas synsvinkel, og igennem den får vi alligevel en klar fornemmelse af, hvad verden går igennem.

“Mens vi endnu er her” er måske nok en ungdomsbog, men det skal ikke afskrække den voksne låner fra at læse den. Her er tale om en velskrevet og rørende fortælling om livet og døden, kærlighed, angst og mod. Om hvordan vi mennesker reagerer under katastrofer, og trods modgang kæmper til det sidste. Det er både en meget deprimerende fortælling og samtidig er den utrolig trøsterig, for trods alt hvad verden smider i hovedet på familien, opgiver de aldrig håbet. Jeg var meget betaget af Mirandas historie og krydser fingre for, at hun klarer den.

(anmeldt til Bogrummet.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2008
Originaltitel: Life as we knew it
Forlag: Carlsen, 363 sider
Oversætter: Lilian Kingo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.