Buried

Jeg har længe gået og luret på Rodrigo Cortés “Buried” med Ryan Reynolds i hovedrollen, og trods jævnt gode anmeldelser havde jeg alligevel lidt svært ved at tro på, at det kunne blive så god en oplevelse. Men jeg må overgive mig. Reynolds, som jeg ellers mest kender fra humoristiske roller, fylder i den grad kisten ud. Og setuppet med 95 minutter kun filmet i en kiste holder også vand. Kun på ét tidspunkt tænkte jeg, at nu kammede det lidt over, og det er altså ret godt gået på halvanden time.

Paul Conroy er lastbilchauffør, som kører transporter i Irak. En dag bliver hans konvoj angrebet, og da han kommer til sig selv, befinder han sig begravet i en kiste. Med sig har han fået en mobiltelefon, og nu begynder hans kamp for at få hjælp. Han ringer hjem, til sit firma, til FBI osv., men det er svært for ham at få nogen overbevist om alvoren i hans situation.

Så ringer bortføreren ham op. Han vil have 5 millioner dollars, ellers får han lov at dø i kisten. Paul ved, at det ikke vil ske, for USA forhandler ikke med terrorister. Alligevel forsøger han, og endelig lykkes det at få kontakt med en kidnapningsekspert i Irak, Dan Brenner. Men kan han overhovedet hjælpe?

Filmen er for det første utrolig godt filmet. Her er ikke sjusket med lyset, så vi pludselig kan se mere end realistisk kan forklares. I stedet starter filmen med sort skærm, hvor vi bare høre Paul stønne, indtil han finder sin lighter. Så ser vi hvor han befinder sig – en kiste, hvor han knap kan dreje sig. Senere finder han også en lygte, så der bliver anderledes lyssætning, men igen er det holdt på et plausibelt plan.

Ryan Reynolds overrasker også yderst positivt. Han bærer hele filmen som den eneste skuespiller udover stemmer i telefonen, og han brænder totalt igennem lærredet. Skiftevis er han bange, vred, opgivende eller fuld af håb, og det er imponerende gjort i betragtning af, at han bare kan ligge på sin ryg under hele filmen.

Jeg har ikke set andre film af instruktør Rodrigo Cortés, men med “Buried” er han blot endnu et bevis på, at spaniolerne kan noget ganske særligt når det kommer til horror. Sjældent har jeg set sådan en slutning i en film med en superstjerne i hovedrollen.

Instruktør: Rodrigo Cortés
Udgivelsesår: 2010

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.