Minerne på Orthomyx af Flemming R. P. Rasch

minerne_raschHvem er hattemagerne? Kan man ændre virkeligheden med en fjernbetjening til tv’et? Og hvad laver en it-programmør i en blå og orange skov? Det får du svar på i disse anderledes science fiction noveller

Jeg har gennem årene læst flere af Flemming R. P. Raschs noveller i forskellige antologier mm. som regel med stor fornøjelse. Det var derfor en glæde at opdage, at Science Fiction Cirklen i deres serie med science fiction noveller skrevet af danske forfattere valgte at udgive ham i seriens andet bind, Minerne på Orthomyx.

Rasch indleder samlingen med et kort forord, hvor han bl.a. skriver om science fiction, at det er en misforstået genre af flere forskellige grunde: ”… Bøger skal handle om virkelige ting, alvorlige ting. Så som mord, krig og kærlighed. Men de store filosofiske spørgsmål, teknologiens muligheder og videnskabens store problemer er for mig og mange andre science fiction fans lige så virkelige og alvorlige. Og til at behandle dem er science fiction en ganske velegnet genre …” Hvilket jeg kun kan være helt enig i!

Herefter følger 27 noveller af forskellig længde og forskellig stil. Det er måske ikke alle novellerne, der er helt vellykkede, men til gengæld er der nogen, som rammer lige på kornet. Især hvis man er til den lidt crazy science fiction á la Douglas Adams, så er novellerne om Janus Rumghoul II simpelthen i top.

Andre favoritter er ”Lastrum 24”, hvor to astronauter får en overraskelse, da de finder noget uforudset i et aflukket lastrum i deres rumskib. Også ”Andersens aske” hører til i toppen. Her kommer et dansk rumskib ud for en alvorlig ulykke undervejs til Mars. Det fører til en diskussion om, hvorvidt rumrejser er et Babelstårn, der gør Gud vred, eller om de er Noahs Ark, som Gud sendte for at redde de bedste.

Rasch skriver med humor og vid og har sin helt egen stil. Den er måske ikke lige for alle, men jeg kan nu godt lide den, og kan derfor sagtens anbefale Minerne på Orthomyx trods enkelte fejlskud imellem.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2011
Forlag: Science Fiction Cirklen, 197

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.