Gys i oktober af Ray Bradbury

Gys i oktober af Ray BradburyJeg kender mest Ray Bradbury for hans science fiction fortællinger, men er dog stødt på flere af hans noveller indenfor horrorgenren. “Gys i oktober” er oversat af Mogens Cohrt efter “The October Country” fra 1955 og indeholder 9 noveller, hvoraf flere af dem har været trykt på dansk i andre sammenhænge.

Jeg faldt især for “Sendebudet” om den syge dreng, der er lænket til sengen. Hver dag løber hans hund ud og snuser til verden for at vende hjem og lade drengen opleve det hele gennem duftene i pelsen. Den bringer også gæster hjem til drengens sengekant, som kan fortælle om verden, og bringer således liv og glæde. Men en dag kommer den ikke hjem, og i tre dage håber og drømmer drengen om at hans hund vil vende tilbage. Og så den fjerde nat hører han en lyd …

Novellen er både meget smuk og meget grum, og det er en af den slags historier, der lagrer sig i læseren for at dukke op i bevidstheden igen og igen.

Mere gængs horror er novellen “Tilskuerne”, som handler om hvordan ulykker altid tiltrækker en menneskemængde. I denne historie viser det sig, at menneskemængden måske er mere end blot enkeltindivider. Jeg kom til at tænke på filmen “The Gathering“, der har lidt af samme tema.

I “Hjælperne” har to ældre mænd fundet ud af, at der bliver begået flere mord, når temperaturen er 33 grader. Da de møder den meget ubehagelige Mrs. Shrike, beslutter de sig for at forsøge at hjælpe hende, for hun er så ubehageligt et menneske, at de er sikre på, at nogen vil dræbe hende. Men ved 33 grader kan alt ske.

Historien fik mig til at tænke på W. F. Harveys novelle “Augusthede“, som hører til blandt mine absolutte farvoritter, og så har den lige den ekstra lille twist, der gør det så sjovt at læse.

Alt i alt er “Gys i oktober” en glimrende samling, som lige præcist passer til en mørk og kold oktober-aften.

Indhold:

Dværgen
Den næste i rækken
Manden der havde ondt i skelettet
Krukken
Søen
Sendebudet
Hjælperne
Den lille morder
Tilskuerne

Om “Gys i oktober”:

Udgivelsesår: 1964
Forlag: Skrifola, 187 sider
Originaltitel: The October Country (1955)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.