Nominerede 2011: Det sker igen

I 2010 opfordrede forlaget Kandor til indsendelse af noveller til en antologi, hvis mål var at give udtryk for, hvorfor vi aldrig igen skal give plads til racisme og fascisme. Der blev indsendt ca. 35 noveller, som blev skåret ned til de 11, der kan læses i ”Det sker igen”, som udkom i slutningen af 2011.

De 11 noveller sætter fingeren på, hvordan vores hverdag har ændret sig i de senere år. Hvordan vi tager os mindre af hinanden og er bange for det fremmede, det nye og i sidste ende hinanden. Hvordan enhver er sig selv nærmest, og det ikke så meget handler om, hvad man har brug for, men hvad man har krav på.

“Det sker igen” er udkommet på det lille forlag Kandor, som drives af Nikolaj Højberg. Om forlagets mission skriver han: “Forlaget KANDOR drives af ildsjæle, der brænder for at udgive  bøger, der bringer nyt blod til de fantastiske genrer: gys, horror, fantasy og science fiction. Vi er nemlig af den opfattelse, at alt for mange af de bøger, der udgives i dag er genfortælling af historier, som blev fortalt i går. Novellen har en varm plads i vores hjerte. Den har i alt for mange år levet et næsten usynlig liv og synes at være på vej til at forsvinde ud af den trykte bogs verden. Vores vision er at vende denne udvikling ved at udgive novellesamlinger af høj kvalitet.”

Om antologien fortæller Højberg til Fantastiske Forfattere: “Novellerne er horror og kan læses som sådan på to planer: Horror ved at være uhyggelige, grusomme, klamme, modbydelige og sadistiske. Og horror ved at førnævnte er funderet i bevidst politisk vanrøgt af medmenneskelighed.”

Idéen til antologien opstod som et modspil til Dansk Folkepartis udtalelse om at menneskerettigheder er meningsløse og totalitære, efter Højberg havde læst en reklame for den engelske antologi “Never Again”, som handler om, hvorfor vi aldrig igen skal invitere fornægtere af menneskerettighederne ind i vores samfund.

Indhold:

Maskinskær af Nikolaj Johansen
X bliver fundet sammenpresset i en knust bil. Det sætter tankerne i gang om hævn og konsekvens.

Hamatano af Thomas Strømsholt
Lukas skal have gæster. Da en tigger dukker op på hans dørtrin, ender det med, at Lukas tager ham indenfor. Men hvor gør man af sådan en, når man nu skal til at hygge sig?

Den søde ventetid af Jesper Rugård Jensen
Ernst er blevet fyret fra sit job. Mens han spekulerer over, hvordan han får det fortalt til kæresten, dukker drømmene om ulven op.

Et øjebliks transcendens af Jonas Wilmann
Tue er forsinket med at aflevere en artikel, og det bliver ikke lettere at få den færdig, da han begynder at få nogle mærkelig blackouts.

Morituri te salutant af A. Silvestri
Fire borgere kan i fremtidens Danmark ikke yde deres bidrag til samfundet af forskellige årsager. Så hvad gør man ved ubrugelige borgere?

Mordet på Mads af Flemming Rasch
Mads er ikke dygtig nok i skolen og skal derfor destrueres. Men Mads vil gerne have et svar.

Sprækker af Grudrun Østergaard
Da Inga opdager, at nogen har vandaliseret et monument, melder hun det naturligvis straks. Politiet finder gerningsmanden, men hvad skal straffen være?

Armen af Morten Carlsen
Benjamin mister armen i en arbejdsulykke. Han melder sig til eksperimental kirurgi og modtager en donorarm. Men hvad der skulle have været en god ting, ændrer alt.

Underboen af Mikkel Carlsen
Pensionisten Johannes får en ny underbo, men da han vil byde velkommen, opdager han, at det er en fuldstændig fremmed.

Snuppet i tolden af Lise A.
Hvad nu hvis man kunne stoppe illegal indvandring fuldstændig og uden fejltagelser? Og hvad nu hvis der alligevel skete en fejl?

Hvid Chili af Nikolaj Højberg
Nadja skal nå flyet til New York. Hun længes efter at være sammen med Adam, og intet skal stoppe hende.

Andre har sagt om “Det sker igen”:

Noveller som med sine skarpt optrukne linjer mellem godt og ondt, frihed og kontrol tilsat noget horror vil tiltale de unge læsere. Kan absolut anbefales.” Bibliotekernes lektørudtalelse

Læs mere:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.