Frygtens indeks af Robert Harris

frygtens_indexSpændende thriller som tager udgangspunkt i den internationale finanskrise og krydrer plottet med referencer til både Charles Darwin og Mary Shelley

Forestil dig en computer som er i stand til at tænke selvstændigt og lære af sine erfaringer. Sådan en computer arbejder videnskabsmanden Alex Hoffman på at opfinde, og det er tæt på at lykkes.

For at finansiere arbejdet har Alex dannet en finansfond sammen med forretningspartneren Hugo Quarry, og Alex’ avancerede programmer har tjent en formue til fonden. Nu er næste skridt i udviklingen på vej, og investorerne er inviteret til at se fremtiden.

Men den dag, som skulle være en stor succes, bliver i stedet et mareridt for Alex. En ukendt mand bryder ind i hans hjem, og det bliver starten på en lang række uforklarlige begivenheder. Det tyder på, at nogen forsøger at sabotere Alex’ livsværk. Mens han kæmper for at finde ud af, hvad der foregår, arbejder hans program videre i et svimlende tempo i et finansmarked på randen af sammenbrud.

Umiddelbart lyder en thriller baseret på computerprogrammer og økonomi måske ikke særligt spændende, men selvom jeg i begyndelsen fandt emnet lidt vanskeligt at forstå, så blev jeg øjeblikkeligt grebet af Frygtens Indeks. Det gør nemlig ikke så meget, om man forstår den økonomiske jargon eller de mere tekniske beskrivelser af Alex Hoffmans opfindelse, for plottet er så spændende, at man hurtigt bliver fanget af historien alligevel.

Robert Harris skriver godt og gør det lidt tørre emne spændende. Hvert kapitel indledes med et citat fra bl.a. Darwins bog ”Arternes oprindelse”, og det var interessant at se, hvordan dyrenes udvikling kan sammenstilles med teknologiens fremskridt.

Handlingen accelerer hele tiden. Mod slutningen sad jeg nærmest yderst på stolen, mens jeg spekulerede over, hvad der nu kunne ske. Men også slutningen lykkes pænt for Robert Harris, om end der stadig er lidt løse tråde.

Frygtens indeks er en tankevækkende og spændende thriller, som absolut kan anbefales – også selvom du normalt ikke er til økonomiske spændingsromaner.

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2012
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 333 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.