Rødt lys stop af S. J. Bolton

Rødt lys stop af S. J. Bolton

Egentlig er Rødt lys stop af S. J. Bolton overhovedet ikke en gyser, men når nu hun beskæftiger sig med en af kriminalhistoriens største mysterier, nemlig hvem var Jack the Ripper (som der jo er lavet op til flere horrorhistorier og -film om) – og når hun ikke lægger fingrene imellem i de mere blodige detaljer, så får denne thriller alligevel lov til at blive omtalt her på siden 🙂

Den unge kriminalbetjent Lacey Flint bliver uforvarende rodet ind i en række grusomme mord, da en døende kvinde falder om ved hendes bil. Kvinden har fået halsen skåret over og er blevet snittet voldsomt op, og hun dør i Laceys arme.

Som eneste vidne er Lacey vigtig for efterforskningen, der ledes af vicekriminalkommisær Dana Tulloch. På holdet er også Mark Joesbury, som virker meget mistænksom over Laceys rolle i sagen. Hans mistanke bliver ikke mindre, da Lacey kort efter bliver opsøgt af journalisten Emma Boston, der har modtaget et brev fra morderen. Et brev, der indikerer, at mordet har forbindelse til Jack the Rippers mord i 1888 – en morder, som Lacey overfor Mark har tilstået sin fascination af.

Så bliver endnu en kvinde fundet brutalt myrdet, og en til. Der er ikke længere nogen tvivl – en ukendt morder er i gang med at iscenesætte Jack the Rippers mord, og Lacey er pludselig blevet en helt central person i den dramatiske og blodige sag.

”Annies død må have været hurtig. Der var nok ikke gået meget mere end 15-20 minutter fra det første angreb til hendes sidste åndedrag. Hun ville ikke have været forberedt på det. Denne kvindes død havde ikke været hurtig. Denne kvinde havde fået revet alt tøjet af og var blevet bundet til en arbejdsbænk midt i skuret – den, man normalt udførte bådreparationer på. Hendes arme var blevet trukket ned under bænken og bundet sammen ved håndleddene. Hun var tapet fast til bænken med gaffatape rundt om halsen, under brysterne og hen over bækkenknoglen. Morderen havde gjort sit offer ukampdygtigt for at give sig selv tid. Annie havde ikke kunnet nå at skrige … Denne kvinde var blevet kneblet. En blodplettet klud var blevet stoppet ind i hendes mund, og mere gaffatape holdt den på plads. Morderen havde forventet, at hun ville skrige.”

Rødt lys stop er S. J. Boltons fjerde udgivelse på dansk, og modsat mange af sine forfatter-kollegaer har hun ikke en fast gennemgående figur i sine thrillers. Måske er det derfor, at jeg synes, hun er langt mere interessant end mange af de stereotype krimier, der nærmest masseproduceres i disse år. I hvert fald kommer hun vidt omkring i sit forfatterskab, og denne gang tager hun så altså udgangspunkt i en historisk karakter som Jack the Ripper, og kæder de historiske kendsgerninger sammen med en nutidig mordsag, der dog også viser sig at have en anden rod i fortiden.

Bolton skriver godt, og jeg synes, hun formår at blande gotisk uhygge med en moderne thriller, der også er socialt og psykologisk bevidst. Plottet er veldrejet, og jonglerer troværdigt med pludselige twists i handlingen, så læseren nok gætter med hele vejen, men alligevel bliver overrasket gang på gang.

Med andre ord så er Rødt lys stop en læseværdig thriller, som jeg godt tør anbefale her.

Til slut lidt fakta om Jack the Ripper. Jack the Ripper var en seriemorder i London, som aldrig blev pågrebet. Han dræbte sine ofre i sidste halvdel af 1888, og det faktum, at morderen aldrig er blevet pågrebet, har givet grobund for mange vilde teorier omkring mordene.

Man ved således ikke præcist hvor mange mord, der rent faktisk blev begået af Jack the Ripper, men der er bred enighed om, at fem mord med rimelig sikkerhed kan henføres til ham. Dog kan det måske dreje sig om over 20 mord.

Det mest uhyggelige ved mordene var den næsten rituelle brutalitet, som de blev udført med, idet Jack the Ripper fjernede kvindernes organer og lemlæstede flere af ofrene.

De fem sikre ofre var alle prostituerede, og de blev alle fem blev myrdet og lemlæstet i Whitechapel, et slumkvarter i London. Det første sikre offer var Mary Ann Nichols (kaldet Polly), som blev myrdet d. 31. august 1888. Det sidste sikre offer var Mary Kelly som blev myrdet d. 9. november 1888. Tilsyneladende stoppede mordene herefter – hvorfor vides ikke. Måske havde morderen udført en bestemt opgave, var død eller flygtet?

Læs mere om Jack the Ripper på Wikipedia
Læs mere om S. J. Bolton på Mrs. Robinsons hjemmeside

Om Rødt lys stop:

Udgivelsesår: 2012
Forlag: Mrs. Robinson, 489 sider
Omslag: EYELAB.DK

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.