Vinden gennem nøglehullet af Stephen King

Vinden gennem nøglehullet af Stephen KingEn vellykket tilføjelse til Stephen Kings fremragende fantasy-serie, som stadig er aktuel på trods af de mere end 30 år, der er gået siden første bind udkom.

I 2004 afsluttede Stephen King sin mammut fantasy-serie Det mørke tårn, hvis første bind Revolvermanden udkom i 1982. Serien handler om den sidste revolvermand i Midtverdenen, Roland Deschain, som sammen med sin Ka-tet bestående af drengen Jake, eks-narkomanen Eddie og Susannah, en sort kvinde i kørestol, rejser gennem Midtverdenens post- apokalyptisk landskab i en søgen efter Det Mørke Tårn, før verden bryder sammen i kaos.

Serien Det mørke tårn har fulgt Stephen King gennem stort set hele hans forfatterskab. Både som romanerne i selve serien, men Midtverdenens univers og personer har også jævnligt optrådt i andre af hans fortællinger. Det er derfor måske ikke en stor overraskelse, at han nu udgiver endnu et bind om Roland, som han i sit forord kalder for nummer 4½, idet den tidsmæssigt placerer sig mellem Troldmanden og glaskuglen og Ulvene. Men – skriver han – den kan godt læses, selvom man ikke har læst serien. Det er jeg måske ikke helt enig i, for man får helt klart større udbytte, hvis man læser hele serien. Det er dog korrekt, at historiens handling godt kan stå alene.

Vinden gennem nøglehullet er en historie i en historie i en historie. De tre fortællinger hænger tematisk sammen og er som altid velskrevne og underholdende.

Rammen er fortællingen om Rolands søgen efter Det Mørke Tårn. Ka-tet’en tvinges af en storm til at søge ly. Mens stormen raser udenfor, fortæller Roland, om dengang han og Jamie som unge drenge og revolvermænd bliver sendt til Debaria for at fange en morder, der terroriserer befolkningen. I Rolands fortælling hører vi så eventyret “Vinden gennem nøglehullet”, som Rolands mor fortalte til ham, da han var en lille dreng. Det er fortællingen om drengen Tim, hvis far dør, og da moren af nød gifter sig igen, ender det i ulykke, og Tim drager af sted for at gøre tingene godt igen.

Hvis man er fan af serien, vil man helt sikkert også nyde dette bind. Allerede fra første side er stemningen velkendt med dens magiske elementer knyttet sammen med brokker fra vores verden til en eventyrlig saga, hvor personerne træder levende ud af siderne.

Jeg har gennem årene læst serien flere gange, og selvom jeg måske ikke synes, at Vinden gennem nøglehullet tilfører den overordnede fortælling noget afgørende nyt, så føjer den på bedste vis ny viden om Rolands ungdom til legenden, og det er bestemt heller ikke at kimse ad.

Om bogen:

Udgivelsesår: 2014
Originaltitel: The wind through the keyhole
Omslag: Jon Asgeir

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.