Nano kommer til Clifford Falls af Nancy Kress

nano-kommerIntelligent science fiction om nano-teknologi, genmanipulation, og om hvordan fremtidens teknologi virker og påvirker mennesket

Nancy Kress er et anerkendt navn på den internationale science fiction scene. Nu giver Science Fiction Cirklen danskerne muligheden for at stifte bekendtskab med tre af hendes lange noveller.

Samlingen åbner med “Tiggere i Spanien”, der foregår i en fremtid, hvor velhavende par kan købe sig til genetisk manipulerede børn, der kan undvære søvn. Børnene kan bruge alle døgnets timer til at dygtiggøre sig, og de viser sig hurtigt at blive meget succesfulde i forhold til alt, hvad de foretager sig.

Efterhånden som der kommer flere “Søvnløse”, opstår der en bevægelse mod dem. Novellen undersøger bl.a. menneskets reaktioner overfor det fremmede. Hvordan nogen reagerer med misundelse og had, mens andre ser mulighederne i de nye evner.

Novellen følger to piger, født at samme forældre, men hvor kun den ene er genetisk manipuleret til at blive en “Søvnløs”. Søskendeforholdet giver en særlig vinkel på historien, for hvordan er det at være søster til et geni, når man selv kun er gennemsnitlig? Og betyder det at være superintelligent, at man ikke har brug for andre?

I titelnovellen er husmoren Carol lige blevet alene med tre mindre børn. Hun forsøger at klare sig igennem, da nano-teknologien kommer til byen. Pludselig er det muligt at få alt, lige fra sportsbiler over diamanter til dagens måltider uden at skulle gøre en indsats.

Selvom teknologien i første omgang virker som en ren velsignelse, viser det sig dog efterhånden, at den også har en negativ effekt. Hvorfor gå på arbejde, når man alligevel kan få alt, hvad man ønsker sig fra nano-maskinerne? Snart er der ikke flere, der går på arbejde, skolerne lukker, og kedsomhed får samfundet til at bryde sammen.

Novellen har et lidt deprimerende syn på mennesker, som en flok individer, der kun gør noget for egen vindings skyld. Derfor bringer nano-teknologien ikke noget godt med sig. Jeg er ikke enig med Nancy Kress i denne tolkning, men novellen er velskrevet, og det er altid interessant at blive udfordret på sine holdninger.

Den sidste novelle er “Erdmanns knudepunkt”. Her er hovedpersonen en gammel fysiker, som nu er flyttet ind på et alderdomshjem, selvom han stadig underviser få timer på det lokale universitet. Indskudt i fortællingen om Erdmann og hans plejer Carrie samt de øvrige beboere på hjemmet, følger vi et rumskib på rejse mellem stjernerne. Dets retning ændres brat, da den opfanger signaler fra et væsen, der er på vej til at blive født. Men hvilket væsen? Og hvad er konsekvenserne af dette for jordens befolkning?

De tre historier er vidt forskellige, men fælles for dem er et godt sprog og nogle tankevækkende udgangspunkter. Niels Dalgaards interessante efterord er med til at uddybe forståelsen for de enkelte noveller, og jeg må indrømme, at jeg har fået lyst til at forske mere i Nancy Kress’ forfatterskab. Og så kan man vel ikke forlange mere af en bog!

(anmeldt til Litteratursiden.dk)

Indhold:

Tiggere i Spanien
Nano kommer til Clifford Falls
Erdmanns knudepunkt

Om bogen:

Udgivelsesår: 2014
Forlag: Science Fiction Cirklen, 248 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.