Andet bind af forlaget Kandors serie om Satan er skrevet af Jakob Friis Andersen og tager os med tilbage til renæssancens Italien. Her lader forfatteren Satan selv få ordet i forsøget på at forklare hvem han er, og det gør han ved at give et eksempel på, hvordan han arbejder, virker og opererer.
I året 1513 besøger Satan Firenze, hvor han har lejet sig ind hos en ældre enkefrue. Modsat hvad man skulle tro, er han en god lejer, der hjælper den ældre dame og ofte bliver inviteret på aftensmad. Hans egentlige mål er dog den skønne Isabella. En ung, smuk og uskyldig kvinde som – viser det sig snart – har flere tilbedere.
Isabella holder meget af kunst, og tilbederne får hver især hjælp af Satan til at blive dygtigere for på den måde kunne vinde Isabellas hjerte. Det lyder umiddelbart som den kendte historie om Fausts handel med Djævelen, men Jakob Friis Andersen har sit eget tag på fortællingen.
”En sand kunstner” er ikke så mørk som første bind, ”Deroute”. Satan optræder som en forfører i sin menneskeskikkelse og charmerer sine ofre, som han dog altid lader få et glimt af det skjulte bag illusionen. Dermed bliver historien ikke så malerisk, som den egentlig umiddelbart fremstår, men maner ligesom første bind til eftertanke.
Som sagt er det Satan selv der fortæller, og det gør han ud fra nogle dagbogsoptegnelser, som ofte afsluttes af en kort beskrivelse af, hvem han er. For mig er det særligt disse korte glimt, der løfter fortællingen op over gennemsnittet med sine rammende indblik i menneskets væsen.
”Hvem er jeg? Jeg er din dybeste sorg og din mest intense lykke. Vor Frelser vil lære dig om ydmyghed og medlidenhed, og moralfilosofferne vil lære dig om ‘den gyldne middelvej’. Tillad mig at kalde Frelserens ydmyghed og medlidenhed for svaghed, og tillad mig at kalde den gyldne middelvej for rusten middelmådighed. Jeg er din selvsikkerhed – og din fortabelse. Jeg kender ingen midte.”
Jeg er yderst spændt på, hvad bind tre vil byde på, og håber at serien vil holde kadencen og vedblive at underholde og udfordre læserne ligeså overbevisende som de første to bind har gjort.
Fra bogens forord:
“Lige så længe jeg kan huske, har jeg været fascineret af Satan. Den faldne engel. Den legemliggjorte ondskab. Den mest frygtede skabning fra Vestens kulturhistorie. Jeg har specielt været fascineret af de måder, han har været afbilledet på i film og litteratur, hvor han har optrådt lige fra den nydelige advokat til kirkens rødskællede dæmon… I 2014 blev jeg nysgerrig på, hvad andre forbandt med Satan og tænkte, at det kunne være interessant at udgive en serie af kortromaner om ham. Jeg udsendte derfor en indbydelse til at skrive til serien. De to eneste kriterier var manuskriptets længde, og at manuskriptet på en eller anden måde skulle afspejle forfatterens opfattelse af Satan. Interessen for at skrive til serien var stor og variationen af Satan mange. Min nysgerrighed blev tilfredsstillet. Det håber jeg også din gør…”
Nikolaj Højberg, forlagsredaktør
Læs mere på forlaget Kandor
Serien Den X bog om Satan:
Menneskesønnen af Maya Salonin
Hels rejse af Signe Fahl
En ørn fanger ikke fluer af David Garmark
Tvisten af Anika Eibe
Kærlighedens væsen af Aske Munk-Jørgensen
En sand kunstner af Jakob Friis Andersen
Deroute af Martin Schjönning
Om bogen:
Udgivelsesår: 2015
Omslag: Luc Sesselle/Dreamstime.com