Jernkysset af K. T. Bang

Jernkysset af K. T. Bang

Antropologen K. T. Bang debuterer som forfatter med Jernkysset, der udspiller sig ved Vesterhavet. Og – som der står på bogens bagside – i Vestjylland fejer man ikke problemerne ind under gulvtæppet. Man begraver dem i klitterne …

Heidi har lagt barndommen ved Vesterhavet bag sig for mange år siden. Faktisk husker hun ikke meget fra den, udover at faren døde i et trafikuheld, og at moren altid virkede fjern. Så Heidi har lagt fortiden bag sig og bor nu i Roskilde med sin mand Martin og deres 10-årige datter Dagny.

Da hun modtager den uventede nyhed om, at hendes mormor er død og har efterladt sit hus i Thorsminde til Heidi, kommer det derfor som et chok. Heidi troede, at mormoren var død for mange år siden, og hun har ingen ønsker om at overtage huset. Men Martin ser arven som et muligt eventyr. Han foreslår, at den lille familie rykker en måned ud af kalenderen for at sætte huset i stand. Så kan de altid beslutte sig for, om de vil beholde det eller sælge det.

Heidi lader sig modvilligt overtale, men fremfor et eventyr bliver gensynet med mormorens hus snarere et mareridt. Hun plages af onde drømme om en sømand og om at drukne, og snart begynder huset også at påvirke både Dagny og Martin. Hvis Heidi vil redde sin familie, bliver hun nødt til at finde frem til sandheden om de begivenheder, der efter godt 200 år stadig hjemsøger slægten.

Jernkysset er en gåde sat i kulissen af den barske Vestkyst og én af verdenshistoriens største strandingskatastrofer. En bestialsk fortælling om en families mørkeste hemmelighed og en forbandelse, der ikke bare går i arv, men går igen. (Forlagets beskrivelse)

Jeg var godt underholdt under læsningen. K. T. Bang debuterer som sagt med Jernkysset, men det mærker man ikke. Sproget flyder godt, og plottet er spændende og velkomponeret.

Historien fortælles i to spor. Et der udspiller sig i 1811 i huset hos fiskeren Peder og hans hustru Nielsine, og et i nutiden hvor vi følger Heidi. I fortiden hører vi om forliset af de to britiske linjeskibe St. George og Defence, som også i virkelighed sank juleaftensmorgen 1811 ud for det nuværende Thorsminde, og hvor over 1300 mand mistede livet (Lex). Forliset bliver starten på den forbandelse, der hjemsøger Heidis familie i nutiden. Men hvorfor og hvordan afsløres først mod slutningen.

Jeg blev hurtigt opslugt af historien og karaktererne, og mit hjerte blødte for den lille Nielsine. Også Heidi fremstår som en helstøbt og troværdig hovedperson. Det er let at sætte sig ind i hendes bekymringer over forholdet til datteren Dagny og hendes problematiske forhold til sin egen mor.

Der skal også lyde en ros til forsiden. Ved første øjekast syntes jeg, den var lidt intetsigende, men pludselig gik det op for mig, at det var en horisont set omvendt, hvilket passer spot on til fortællingen.

Sidst men ikke mindst lykkes K. T. Bang med at flette de mystiske og skræmmende hændelser overbevisende ind i den leverpostejfarvede hverdag, så gruen og utrygheden siver ud af siderne. Det er godt skrevet.

Er du til romaner om mørke familiehemmeligheder tilsat et overbevisende gys, så er Jernkysset bestemt et godt bud.

Andre skriver:

Bogvægten:
Fra den lille, danske familie og deres renovationsprojekt ryger vi næsten over i en blanding af The Ring og Ondskabens hotel, og det lykkes raffineret forfatteren at få uhyggen til at gennemstrømme hverdagslivet og idyllen ved Vesterhavet, så læseren sidder chokeret tilbage og spekulerer på, hvor mange slægtsled en forbandelse kan overleve. (Læs hele anmeldelsen her)

Henni læser:
Jernkysset er forfatterens debut, og hvilken én. Bogen er velkomponeret i plot, tempo og persongalleri og virkelig bare fængslende i sin form og hele sin egen mystiske ubeskrivelighed. (Læs hele anmeldelsen her)

Bibliotekernes lektørudtalelse:
Velskrevet spænding med masser af gys. Som læser holder man ind imellem vejret, mens Heidi og familien udsættes for den voldsomme familieforbandelse. Kapitlerne med Heidis tip-tip oldemor er nogle steder meget grafiske og bidrager til gyserdelen af romanen. 

Om Jernkysset:

Udgivelsesår: 2024
Forlag: Brændpunkt, 359 sider
Cover: Karina Petersen

Besøg Strandingsmuseet i Thorsmindes hjemmeside

Læs også:

Manden der blev tyndere af Richard Bachman
Danske katastrofer af Rasmus Dahlberg
The Wager af David Grann
Gys fra Gilleleje af Ellen Holmboe
Johannestrilogien af Vibeke Jensen
Uhyret i brønden af Dennis Jürgensen
Frygt Fabrik Fælde af Steen Langstrup
Ring af Koji Suzuki

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.