Menneskesønnen: Den 8. bog om Satan af Maya Salonin

Menneskesønnen 001Fra forlaget Kandor kommer endnu et bind i serien af kortromaner med udgangspunkt i forskellige forfatteres opfattelse af Satan, og med risiko for at gentage mig selv, så blev jeg endnu en gang overrasket over kvaliteten og originaliteten i denne nyeste roman, hvor vi er nået til bind 8. Det er spændende at læse serien, som hver gang lægger nye lag til begrebet Satan, og det er interessant at se, hvordan mange af forfatterne ikke automatisk opfatter Gud som endegyldig god. Til denne kategori hører “Menneskesønnen” af Maya Salonin.

Jeg er en mand af mange navne. Sidst et menneske talte til mig, blev jeg kaldt Thorleif. Et navn fra en mytologi af døde guder. Thor – tordenguden – og Leif – en menneskesøn; en efterkommer. Men jeg er ikke et menneske, og jeg har aldrig været en gud.” Sådan begynder Salonin sin fortælling, der har Satan som jeg-fortæller.

Vi hører, hvordan ‘han’ blev skabt længe før alt, hvad man kan se og røre ved opstod, i et totalt mørke der ikke findes ord for på noget menneskeligt sprog. Men så opstod lyset og en stemme lød.

Herfra begyndte skabelsen af universet og herunder jorden, hvor ‘han’ første gang så levende celler. I sin fascination over disse levende væsner afviger ‘han’ fra sin plads, og Gud taler igen til ham: “Jeg er din Gud og din skaber … Det er ikke din opgave at forstå.” Men Satan kan ikke slippe sin fascination af den levende jord, og i sidste ende koster det ham pladsen i himlen. Han kastes til jorden, hvor han genopstår som et menneske og må vandrer rundt i al evighed.

“Menneskesønnen” er en helt ny tolkning af Satan, hvor mange af biblens begreber som arvesynden og helvede forklares på – for mig – helt uventede måder. I Salonins fortælling er Gud en ophøjet skaber, men en skaber for hvem mennesket ikke er andet end myrer, hvis lidelser ingen interesse har. Satan er den, der elsker mennesket, men også den som i uvidenhed gør dem til mål for Guds straf.

Som læser må man stille spørgsmålstegn ved Guds godhed og Satans ondskab. Når Gud er så ligeglad med menneskets lidelser og blot ønsker ubetinget lydighed og tilbedelse, kan man så kalde Gud god? Og hvis det er Satans skyld, at mennesket kommer i Helvede, men at det pga. Guds straf af Satan, er Satan så ond?

Endnu et fremragende bud på, hvem Satan er, og har du endnu ikke læst nogen af bøgerne i serien, så start bare her. Men husk at læse de første 7 bøger bagefter.

Maya Salonin har tidligere udgivet novellesamlingen “Udflugter
Se mere på Forlaget Kandors hjemmeside

Serien Den X bog om Satan:

Menneskesønnen af Maya Salonin
Ormeføde af Irene S. Rasmussen
Hels rejse
af Signe Fahl
En ørn fanger ikke fluer
af David Garmark
Tvisten af Anika Eibe
Kærlighedens væsen af Aske Munk-Jørgensen
En sand kunstner af Jakob Friis Andersen
Deroute af Martin Schjönning

Om bogen:

Udgivelsesår: 2016
Omslag: Luc Sesselle/Dreamstime.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.