Black Out af Kenneth Bøgh Andersen

blackout_rejse-gennem-natten-3Black Out er en velskrevet novellesamling fra Kenneth Bøgh Andersen, der tager læseren med ind i mørket, hvor tvangstanker og hævntørst styrer.

Samlingen åbner med ”Evig straf” om Danny, der bor alene sammen med sin mor, efter at faren skred, da Danny var 5 år. I skolen er Danny lidt af en rod og pjækker ofte. Under én af de gange opdager han den lidt yngre Andreas, der engang sladrede om Danny til lærerne, og siden har været et af hans yndlings-mobbeofre. Danny beslutter sig for at give Andreas en lærestreg, men denne gang går det lidt for vidt.

I ”A-D-Am” er hovedpersonen Lise den lidt overbeskyttende mor til Morten, som i en alder af 21 stadig bor hjemme. En dag kommer to betjente hjem i stedet for Morten, og Lises verden styrter i grus. Men så begynder klaveret i stuen at spille.

Sigurds liv er løbet helt af sporet i novellen ”Bøddel”. På trods af sine løfter til sig selv om aldrig at blive som sin far, slog han i en brandert sin søn og blev smidt ud af konen. Siden er det kun gået ned ad bakke. Så en nat opdager han noget i det lejede værelses fjerneste hjørne. En miniaturemodel af en guillotine. Og pludselig har Sigurd magten i sine drømme.

”Black out” er historien om familiefaren Karsten, der elsker sin familie, men også er ved at blive vanvittig over børnenes råben og konens vrisseri. En dag mister han besindelsen under aftensmaden. Da han atter kommer til sig selv, sidder han kold i parken midt om natten, uden at kunne mindes hvordan han er endt der.

Alle skoler har en weirdo, og i “1, 2, 3, 4, 5, 6 – )” er det Karolines gamle veninde, Veronika. Hun bliver ikke som sådan mobbet, men alle griner af hendes evige tælleri og mærkelige manier. En dag får Karoline dårlig samvittighed over, at hun ikke har holdt kontakten til Veronika. Hun beslutter sig for at gøre noget ved det, men Veronica afviser hende. Det resulterer blot i et mere vedholdende forsøg fra Karolines side. Et forsøg som ender helt forkert.

Samlingens sidste novelle er “Et lykkeligt liv (arbejdstitel)” om Eva, hvis liv hidtil har været en dans på roser. Hun er lykkelig gift, har to dejlige børn og succes som  forfatter. En dag slynger hendes mand en bemærkning ud, som er uskyldig ment, men som sætter gang i Evas tanker. Hvorfor er hun mon så heldig? Og er der en pris at betale?

Kenneth Bøgh Andersen er lige nu aktuel med 6. bind i serien ”Den store djævlekrig”, som jeg har elsket, siden jeg læste første bind. Men han har jo også skrevet meget andet godt, bl.a. en række novellesamlinger der er udgivet under fællestitlen ”En rejse gennem natten”, hvor ”Black Out” er bind 3.

Som i de to første samlinger er hovedpersonerne i novellerne en blanding af børn og voksne. Alligevel synes jeg denne gang, at temaerne er langt mere voksne end tidligere, måske med undtagelse af åbningsnovellen “Evig straf” som dog stadigvæk er absolut læseværdig.

Særligt de sidste tre noveller samt “A-D-Am” kan anbefales. Her er tale om virkelig dystre, realistiske og yderst grumme fortællinger, som ingen lykkelig slutning har. Historier hvor kærlighed går hånd i hånd med galskab, tvangstanker og hævntørst.

Besøg Kenneth Bøgh Andersens hjemmeside

Indhold:

Evig straf
A-D-Am
Bøddel
Black out
1, 2, 3, 4, 5, 6 –
Et lykkeligt liv (arbejdstitel)

Om bogen:

Udgivelsesår: 2016
Forlag: Høst & Søn, 140 sider.
Omslag: Harvey Macaulay, Tegnestuen Imperiet
Serie: En rejse gennem natten, 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.