Vildspor af Casper Gjede Jansen

Vildspor af Casper Gjede JansenCasper Gjede Jansen er født i 1983 og opvokset i Dragør på Amager. Han debuterede med novellen “Fyrtårnet” i 2010 i den H.P. Lovecraft-inspirerede antologi Lyden af vanvid (under navnet Casper Gjede Jensen). I 2015 udgav han så sin første selvstændige bog, novellesamlingen Vildspor, som jeg er blevet gjort opmærksom på her på siden.

Jeg bliver altid glad, når forfattere gerne vil have mig til at læse og anmelde deres bøger. Men jeg er også altid spændt, for ikke alt, hvad der bliver udgivet, er nødvendigvis godt. Samtidig er jeg jo godt klar over, at forfatteren lægger sit hjerteblod frem, så jeg forsøger derfor på fair vis at finde det bedste i bogen, men naturligvis også nævne det mindre heldige.

Vildspor er dog overordnet set en vellykket udgivelse. CGJ fortæller i forordet, hvordan han med novellerne ønsker at udforske de mørkeste tanker og hemmeligheder med udgangspunkt i, hvor godt vi egentlig kender vores medmennesker. Hvad sker der, når harmonien brydes. Når situationer opstår, der bringer uro i balancen og kan slå selv den stærkeste ud af kurs.

“Historien om Mads” er en af mine favoritter. En fredag bliver filialchefen Jacob lidt længere på arbejde for at færdiggøre den ugentlige statistik. Men da alle er gået, bliver han pludselig slået ned, og da han kommer til sig selv, befinder han sig nøgen og bundet i bankens boksrum. Sammen med ham er medarbejderen Mads, der føler sig underkendt og mobbet af Jakob. Så nu vil han gerne have en lille sludder med chefen.

“Historien om Mads” er god, fordi den overrasker. Man tror, man ved, hvordan det hele må ende, men så vender CGJ lige bøtten. Det lykkes desværre ikke på samme måde i “Dræbende tanker”, der på mange måder har samme tema.

Fortælleren bliver mobbet på sit arbejde, og chefen er aldrig tilfreds med hans indsats. Heldigvis har fortælleren en støttende kæreste derhjemme, men en dag går det alligevel galt. “Dræbende tanker” forsøger sig også med et twist i slutningen, men bliver aldrig ligeså vedkommende som “Historien om Mads”. Muligvis fordi CGJ føler meget stærkt for emnet, og derfor beskriver alt for faktuelt om virkningerne af mobning i stedet for at lade læseren mærke følelsen.

Til gengæld var jeg ret begejstret for “Celinas dagbog”. Her lader CGJ os læse med i teenageren Celinas dagbog. Celina er godt træt af sin mor, er forelsket i Markus og er bedste-veninder med Trine, der lærer hende at kysse – og i øvrigt har den mest cool mor man kan ønske sig. Her er det særligt skrivestilen, jeg er vild med, og så synes jeg også, at det lykkes godt for CGJ at sætte sig ind i hovedet på en lettere utilpasset teenagepige.

Mor v ik’ ha’, at jeg får lavet et komplet snake bite i læben. Fuck hende! Trine tog med mig ind til Wildcat. D gjorde ik’ særlig ondt & d ser bare megafedt ud! Nogle af de andre piercinger har gjort mere ondt & dem har mor vænnet sig t nu. Trine fik lavet en tungepiercing. Mor blev godt nok sur, da jeg vist hende de nye piercinger. ‘Er du da fuldstændig vanvittig!?’ råbte hun, & nu r hun bare totalt sur på mig. Som om dét sku være noget nyt! Fuck hende! D ska hun fandme ik’ blande sig i! Sku have været sammen med Trine i aften, men mor forbød mig d & sagde at jeg sku blive på mit værelse. Hvad sker der for hende? Ventede til hun var på toilettet & så tog jeg af sted alligevel, LOL!

Portrættet af Celina er rigtig godt, og det er en fin historie om køn og kærlighed – også mellem forældre og børn. Derfor er det lidt ærgerligt i mine øjne, at CGJ føler det nødvendigt at putte en ‘forsvunden teenager’-ramme omkring, for det tilfører ikke rigtigt historien noget i mine øjne. Til gengæld har CGJ selv illustreret novellen, og disse små stregtegninger passer perfekt til Celinas stil.

“Stuen til venstre” er også en favorit. Jeg-fortælleren har gennem længere tid iagttaget kvinden, han kalder Laura. Han er forelsket i hende, og er sikker på at hun også bliver forelsket i ham, når først de mødes. Men hvordan skal han gribe det an? Og hvad med kvindens kæreste? Her er det lykkes rigtig godt for CGJ at skrive en creepy stalker novelle, hvor hovedpersonen er yderst overbevisende, og slutningen temmelig grum.

Ikke mindre grum, men alligevel helt anderledes er novellen “Sandra”, som jeg også faldt for. Thomas er til fest hos Michael, og det har været vildt. Nu er deltagerne ved at rykke videre i byen, og kun Michael – som ligger med hovedet i toilettet – og Sandra og Thomas er tilbage. Sandra har det ikke godt, og pludselig går det helt galt. Igen lykkes det CGJ at fortælle en lille stram historie, som går op i en højere enhed, og efterlader læseren med følelsen af selv at have været i lejligheden.

Med “Soulmate” bevæger CGJ sig over i horror. Den amerikanske læge Duncan MacDougall beviste i 1907, at sjælen vejer præcis 21 gram. Det er dog aldrig lykkes nogen at finde ud af, hvor sjælen sidder. Det er hovedpersonens projekt, og heldigvis har han masser af villige testobjekter. Eller …?

I “Brændende kærlighed” er kæresteparret Jane og Brian på ferie sammen med deres lille dreng. En nat da Jane ammer, aner hun røglugt. Hun får vækket Brian, og ganske rigtigt viser det sig, at hotellet brænder. Nu er de fanget på 7. etage i et brændende helvede. CGJ fortæller her meget vellykket med både ofrenes og pyromanens blik, og det lykkes ham at gengive den panikfyldte kærlighed, som forældreparret finder ind til.

Slutteligt vil jeg også lige nævne “IKEA”, om parret der skal købe en sofa, men så bryder et skænderi løs. Historien er  måske ikke blandt de bedst skrevne, men til gengæld er forholdet til IKEA så genkendelig, at jeg kunne se både mig selv og flere bekendte i situationen.

Jeg kan rigtig godt lide, at CGJ udfordrer sig selv undervejs ved at eksperimentere med både form og stil. Samlingen indeholder både noveller, digte og breve, og så er der sørme også en pastiche over Stephen Kings “Manden som elskede blomster”. Det hele lykkes ikke 100%, men her er alligevel flere rigtig fine noveller. Så selvom der også var nogle stykker, som ikke sagde mig så meget, så synes jeg alligevel overordnet, at Vildspor er en ganske vellykket debut. For mig er det i hvert fald tydeligt, at Casper Gjede Jansen har talentet. Nu skal det bare pudses til.

Indhold:

Gløder i asken
Historien om Mads
Pølsesnak
SK237
Dræbende tanker
Familieidyl
Manden med blomsterne
Taxa
Celinas dagbog
Stuen til venstre
Sandra
Soulmate
Brændende kærlighed
Det perfekte liv
IKEA
Ved verdens ende

Om bogen:

Udgivelsesår: 2015
Omslag: Brian Vegas Jørgensen
Forlag: PrintXpress, 136 sider

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.