Løgnen af C. L. Taylor

Løgnen af C. L. TaylorFor fem år siden tog Emma på ferie i Nepal med tre veninder for at komme langt væk fra hverdagens stress. Men ferien udviklede sig til et mareridt, og kun to vendte hjem til England.

”Løgnen” af C. L. Taylor overraskede mig fuldstændigt. Den udspiller sig i to tider. Nutiden hvor Emma arbejder på et dyreinternat under navnet Jane Hughes, og ingen kender hendes identitet som Emma Wolfe. Og fem år tidligere hvor de fire veninder tager til Nepal.

I nutiden modtager Emma ud af det blå et anonymt brev med en enkelt sætning i: ”Jeg ved, at dit rigtige navn ikke er Jane Hughes”. Rystet tager hun hjem, og da hun kort efter bliver kørt ned af en flugtbilist, bliver politiet indblandet i sagen. Men hvem er kommet på sporet af hendes hemmelighed?

Sideløbende med at Emma chikaneres i nutiden, hører vi, hvad der egentlig skete dengang for fem år siden.

De fire veninder, Emma, Daisy, Al og Leanne tager til Nepal for at muntre Al op, efter at hun er blevet droppet af kæresten. Efter nogle dage på hotel i Pokhara vandrer de op ad bjerget Annapurna, hvor retreatet Ekanta Yatra ligger. Her skal de tilbringe en lille uge med meditation, massage og holistisk terapi mm.

De første dage er alt fint. Pigerne bader i vandfaldet og hygger sig om aftenen. Men så begynder begivenhederne at accelerere. En massage udvikler sig underligt, og folkene på retreatet ved tilsyneladende en masse om pigerne, som de ikke burde vide. Langsomt går det op for Emma, at stedet ikke er et almindeligt retreat, og at den karismatiske grundlægger Isaac har planer for pigerne.

Jeg blev virkelig grebet af ”Løgnen”, som er meget mere end en almindelig thriller. Der dukker hele tiden nye lag af historien op, og først til allersidst finder vi ud af, hvorfor det er så vigtigt for Emma at holde sin identitet skjult.

Under opholdet i Ekanta Yatra falder pigernes venskab langsomt fra hinanden, efterhånden som Isaac og de andre manipulerer dem ud i ekstremerne. Det er fremragende skrevet, men modbydeligt at læse, hvordan Isaac lokker, lyver og fordrejer virkeligheden, så deres loyalitet mod hinanden smuldrer væk i mistro.

”Løgnen” tegner et skræmmende billede af, hvor let det er at blive forledt. Hvordan småjalousi og misforståelser kan spinde ud af kontrol og ødelægge selv de bedste venskaber. Det er uhyggelig, men meget realistisk læsning.

C. L. Taylor skriver let og fængslende. Jeg blev øjeblikkeligt grebet af romanen, og kapitlernes opbygning med spring i tiden er yderst effektfuld. Vi hører glimt fra fortiden, mens nutidens drama udspiller sig, og resultatet er en konstant stigende spændingskurve, hvor slutningen – i hvert fald for mig – var uforudsigelig. Jeg tilslutter mig således til fulde Elizabeth Haynes beskrivelse af “Løgnen” som “en klaustrofobisk, intens, nervepirrende gyser af format, hvor intet er, som det ser ud.”

Om “Løgnen”:

Udgivelsesår: 2016
Forlag: Jentas, 371 sider
Originaltitel: ”The Lie”
Oversætter: Marielle Nielsen Hansen
Omslag: Jentas

Besøg C. L. Taylors hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.