Richard Matheson (1926-2013)

Richard Matheson, 2008
By JaSunni at PicasaWeb – Cropped from http://picasaweb.google.com/5chiaroscuro/JaSunni1#5286474707387070834, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6874480

Amerikanske Richard Matheson blev født i 1926 som barn af to norske immigranter. De blev skilt da Matheson var 8 år, og han voksede op hos sin mor i New York. Det var også som 8-årig, at han udgav sin første novelle i avisen Brooklyn Eagle. Efter highschool tjente han i hæren i Europa under 2. verdenskrig, og efter krigen tog han en uddannelse som journalist.

Mathesons professionelle debut var novellen “Born of Man and Woman” fra 1950. Novellen handler et forældrepar som får et barn, der er et monster. De holder ham indespærret i kælderen, men som historien udvikler sig, må læseren dog stille sig selv spørgsmålet, hvem der egentlig er monstret?

Samme tema går igen i romanen I Am Legend fra 1954, som er historien om Robert Neville, den eneste overlevende efter en mærkelig pest, der har ramt jorden og gjort alle til vampyrer. Han har befæstet sig i sit hus, og om dagen drager han ud og slår så mange vampyrer ihjel, som han kan finde, mens de belejrer hans hus om natten. Men efter mange år dukker der pludseligt en pige op – alene midt om dagen. Romanen er blevet filmatiseret flere gange: The Last Man on Earth (1964) The omega man (1971) og i 2007 med titlen I Am Legend.

Blandt Mathesons øvrige romaner, som er blevet filmatiseret, er blandt andet The Shrinking Man (1956), A Stir of Echoes (1958), Bid Time Return (1975) og What Dreams May Come (1978).

Derudover har Richard Matheson skrevet mere end et dusin episoder af The Twilight Zone. Blandt mine favoritter er episoden “Nightmare at 20,000 Feet” (1963), der blev genindspillet i 1983 til Twilight Zone: The Movie. Her spiller John Lithgow en passager ombord på et fly. Han er nyligt kommet sig over et nervøst sammenbrud, hvilket måske kan forklare, hvorfor han pludselig ser et monster på flyets vinge, som er i gang med at ødelægge motoren.

Udover egne manuskripter har Matheson også adapteret historier af Edgar Allan Poe til skærmen. Blandt andet den underholdende Tales of Terror fra 1962 som indeholder tre af Poes fortællinger: “Morella”, “Den sorte kat” og “Hvad der virkelig hændte M. Valdemar”.

Matheson skrev også et hav af noveller, der udkom i magasiner som ”Galaxy Science Fiction”, ”Marvel Science Story”, ”Beyond Fantasy Fiction”, “Weird Tales”, “Playboy” og “Amazing Stories”.

En af disse er Duellen (1971), hvor Matheson både skrev den oprindelige novelle såvel som manuskriptet til filmen. Duellen blev instrueret af Steven Spielberg til tv, men blev så stor en succes at produktionsselskabet solgte den til udlandet, efter at Spielberg havde tilføjet 26 minutters nyt materiale. Duellen handler om en mand, der på en øde vejstrækning overhaler en lastbil. Det er chaufføren ikke tilfreds med, og en duel på liv og død tager sin begyndelse. Efter sigende fik Matheson inspirationen til historien, efter at han selv var blevet ‘forfulgt’ af en lastbilchauffør på vej hjem efter en golfkamp tilbage i 1963.

Richard Matheson opnåede både kommerciel succes og faglig anerkendelse. Han modtog flere priser og ikke mindst hele to Lifetime Achievements: World Fantasy Award for Life Achievement i 1984 og Bram Stoker Award for Lifetime Achievement fra Horror Writers Association i 1991. Og endelig blev han i 2010 optaget i The Science Fiction Hall of Fame.

Richard Matheson døde i 2013, 87 år gammel. I den forbindelse bragte blandt andre New York Times en nekrolog, men også folk fra film- og bogverdenen gav udtryk for tabet, bl.a. Stephen King som i sit mindeord om Matheson skrev: “He fired my imagination by placing his horrors not in European castles and Lovecraftian universes, but in American scenes I knew and could relate to. “I want to do that,” I thought. “I must do that.” Matheson showed the way.

Udvalgt bibliografi:

Romaner

I Am Legend, 1954 (Jeg er den sidste, 1972)
The Shrinking Man, 1956 (Edderkoppen, 1973)
A Stir of Echoes, 1958 (Hjemsøgt af et ekko, 2000)
Hell House, 1971
What Dreams May Come, 1978
Now You See It, 1995
Other Kingdoms, 2011

Filmatiseringer

The Incredible Shrinking Man, 1957
Tales of Terror, 1962 (baseret på historier af Edgar Allan Poe)
Last Man on Earth, 1964
Duel, 1971
The Omega Man, 1971
The Legend of Hell House, 1973
What Dreams May Come, 1998
Stir of Echoes, 1999
Dance of the Dead, 2005
I Am Legend, 2007

Læs mere om Richard Matheson:

Britannica.com
Internet Movie Database
Internet Science Fiction Database
The New York Times
Wikipedia

3 tanker om “Richard Matheson (1926-2013)

 1. Janus siger:

  Nu er min kæphest jo ting, der er udkommet på dansk, så jeg vil lige supplere med en oversigt over de danske oversættelser:
  A Stir of Echoes: Hjemsøgt af et ekko
  The Incredible Shrinking Man: Edderkoppen
  I am Legend: Jeg er den sidste

  🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.