Fangst af Martin Jensen

Fangst af Martin Jensen

Efter en benamputation frygter efterretningsagenten Karna Ingeld at hensygne resten af karrieren med støvede rutineopgaver på et kontor. Da hun bliver overflyttet til ’ekstern tjeneste’, siger hun derfor straks ja. Hun skal samarbejde med den legendariske Laust Palk fra den hemmelige del af efterretningstjenesten kaldet Ringen. Problemet er blot, at Palk blev fyret fra tjenesten, så hvorfor er opgaven endt hos ham?

Det umage par bliver bedt om at undersøge en sag om hvidvask, men der gemmer sig mange flere lag. Dels et gammelt uvenskab mellem Palk og Clas Bonnett, som har sendt Karna ud med en skjult dagsorden. Dels fører sagen om hvidvask Palk og Karna langt uden for landets grænser, hvor konflikter med andre efterretningstjenester pludselig lurer.

Sideløbende med at vi følger Karna og Palks mission, introduceres vi nærmere til de to hovedpersoner via flashback til deres fortid.

”Fangst” er en underholdende spændingsroman om politik, spionage og hvidvask. Hele set-uppet virker yderst realistisk, og jeg kunne sagtens se en serie udspille sig omkring de to hovedpersoner. Jeg kom til at tænke på forfattere som Leif Davidsen og John Le Carré, der også jonglerer med spionage og storpolitik i flere af deres bøger.

Selvom de fleste formentlig kender Martin Jensen fra hans historiske krimier, viser han her, at han absolut også mestrer den politiske spændingsromaner. I virkeligheden er springet til den politiske spændingsroman heller ikke så stort. Jensen har nemlig altid været formidabel til at bringe den politiske historie og de samfundsmæssige konsekvenser ind i sine fortællinger. Nu er det blot i nutiden, at det politiske spind spindes.

Min eneste anke til bogen er i virkeligheden yderst subjektiv. Jeg er ikke særligt begejstret for forsiden, som er en smuk illustration af en fiskekrog med en flue. Jeg forstår godt valget, for Palk er en ivrig fluefisker, og der er også en fin tvetydighed i at få noget på krogen. Men for mig signalerer forsiden en hyggelig fiske-krimi-historie, der ligger meget langt fra det spændende internationale drama, der udspiller sig i ”Fangst”.

Den detalje afholder mig dog på ingen måde fra at anbefale ”Fangst”, og jeg kan kun tilslutte mig bibliotekernes lektørudtalelse, der beskriver bogen som ”stemningsfuld, troværdig, spændende og meget realistisk”. En varm anbefaling herfra – også selvom du ikke er lystfisker.

Uddrag af bogen:

”Godt!” Han satte sig tilbage i lænestolen og skubbede sig til rette. ”Så fik vi det på plads. Du skal adlyde mine ordrer.”
Hvilket var en selvfølge. ”Ja, du er jo operationsleder.”
”Og hvem refererer jeg til?”
Hvad var det her? ”Ja, det véd jeg jo ikke.”
”Jeg referer ikke til nogen. Har du ikke hørt om Laust Palk, der forlod tjenesten så brat, at der gik flere dage, før nogen bemærkede støvet fra hans skridt på vej ud ad døren?”

Hun nikkede.
”Og tror du, jeg stadig indgår i kommandokæden?”
”Selvfølgelig ikke.”
”Så nu er vi kommet til dit svar, min pige.” Hun fik indtryk af, han havde bemærket hendes reaktion før og bevidst provokerede hende. ”Jeg er den grumme ulv, og du er Rødhætte, der er sendt lige i gabet på mig.”
”Men … Det kan de da ikke.”
”Ikke? De kan, hvad de vil. Eller i det mindste gør de, hvad de vil. Jah, altså,” han skubbede sig længere tilbage i stolen, ”du kan selvfølgelig tage hjem og fortælle, du ikke kan påtage dig opgaven.”
Tog han pis på hende? ”Det kan jeg da ikke.”
”Netop. Det kan du ikke – og hvorfor?”
”Fordi jeg allerede har påtaget mig den.”
”Åh ja, det vil være den officielle forklaring på, at du bevilges sygepensionering. Men den reelle?”
Svaret lå lige for, efter det han havde fortalt. ”At jeg har kendskab til, de benytter en mand uden for Ringen.”
”Bravo. Du skal nok blive til noget. Men ser du, du vil ikke få pension, vel.”
De ville da ikke likvidere hende? Nej, det var for langt ude. Det var ikke en spionroman det her. ”Jeg ville ikke bare få rutineopgaver, men røvkedelige rutineopgaver.”
”Bravo igen. Så nu har du valget: Bliv her i den vilde skov og hjælp ulven, eller spæn hjem og brug de næste fyrre år at rydde op i kartoteker så støvede, at du vil få kronisk hoste.” Han så næsten ligegyldigt på hende. ”Men bestem dig nu!”
(side 21-22)

Om Fangst:

Udgivelsesår: 15.03.2021
Forlag: Klim, 259 sider
Omslag: Christinna Lykkegaard Nilsson

Andre krimier af Martin Jensen:

Kongens hunde (1)
Edbryder (2)
En bondes ord (3)
Den tredje mønt (4)
Sværdets bid (5)
Ærens åg (6)
Kongens thegn (7)
Overleveren

Eske Litle – byfoged i Assens (1)
Helligåndens gæster (2)
Mens møllen maler (3)
Trækfugle (4)
Magtspor (5)
Grevens mænd (6)
Mand af ære (7)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.