EXIT af Palle Schmidt

EXIT af Palle Schmidt

Nogle bøger læser nærmest sig selv. Det er tilfældet med serien om Hauge af Palle Schmidt, hvor bind fire, EXIT, netop er udkommet.

Hovedpersonen er den kriminelle Hauge. Vi har fulgt ham, siden han blev løsladt fra fængslet i De efterladte og sendt til Nordjylland af rocker-overhovedet Bjarke for at undersøge nevøens død.

Selvom Hauge hjalp Bjarke i første bind, har han hele tiden holdt sig ude af rockerverdenen. Men omstændighederne har ændret sig, og i EXIT er Hauge blevet prospect i Broderskabet under præsidenten Kian, efter at Jimmy er blevet indlagt for sine skader i bind tre. Hauge arbejder for et vagtselskab med forgreninger til Broderskabet, mens han ved siden af indkasserer gæld for klubben. Trods sin oprindelige modvilje mod at underordne sig andre, forsøger han nu at leve op til Broderskabets motto: “Love, Loyalty and Respect”.

Så forsvinder en lastbil fra Holland med varer for en værdi af 10 millioner på vej gennem Tyskland. Er det politiet, der har opdaget transporten, eller er det andre kriminelle, der har stjålet sendingen? Snart går rygterne, at det er en udstødt broder ved navn Lennox, der står bag, og Hauge får til opgave at finde ham og likvidere ham.

Det er dog nemmere sagt end gjort. Lennox har været forsvundet i to år, og ingen ved tilsyneladende noget. Men Hauge borer sig ind i sagen med hjælp fra Marcello, der ligeledes arbejder for Broderskabet. Deres jagt på Lennox fører dem langt omkring i den kriminelle underverden og til udlandet, og undervejs opdager Hauge hemmeligheder, der sætter hans tiltro til Broderskabet på prøve.

Jeg er virkelig begejstret for serien om Hauge, der er drønspændende og utroligt underholdende. Palle Schmidt skriver, så historien nærmest udspiller sig som en film for læserens indre øje. Tempoet er højt og med masser af action. Samtidig er det tydeligt, at der ligger et stort researcharbejde bag. Denne gang kommer vi helt ind i rockermiljøet og dets hierarki, og det er interessant at se, hvad der får unge mænd til at tilslutte sig bandemiljøet. Og så får Hauges jagt på Lennox ham til at reflektere over sit eget liv, og over de små ting, der kan få afgørende betydning for ens livsbane.

Hauge er en interessant hovedperson. Han er kriminel og har problemer med sit temperament. Men han er også intelligent, frygtløs og har en stor retfærdighedssans. Det bringer ham jævnligt i konflikt med Broderskabets fuldgyldige medlemmer. Ikke mindst krigsministeren Bager, som Hauge har haft et sammenstød med under et fængselsophold. Det er dog de samme egenskaber, der gør ham egnet til at finde frem til sandheden i de sager, han bliver sat på, og derfor har Hauge fået lidt længere snor af ledelsen.

EXIT er den hidtil længste roman om Hauge, men for min skyld måtte den gerne være længere. Her er nemlig knald på hele vejen og både spændings- og underholdningsniveauet er i top. Der er mange personer, grupperinger og spor at holde styr på, men Palle Schmidt er en dygtig jonglør, og alt samles i en smuk sløjfe til sidst.

Jeg har håb for Hauge, og glæder mig allerede til bind fem!

Uddrag af bogen:

“Skal vi se at komme afsted?”

“Først vil jeg gerne have, at du lægger din hånd der.” Han pegede på spisebordet. “Du bestemmer selv, om det er højre eller venstre.”

“Hvad snakker du om?”

“Et instrument for et instrument,” sagde han og greb en håndvægt fra stativet. “Du bruger næverne. Det er kun rimeligt, vi bytter sådan.”

En isnen løb op ad ryggen på mig. Var det derfor, vi skulle hjem til ham? Så han kunne smadre mig på sin egen hjemmebane? “Come on,” sagde jeg. “Det mener du ikke, vel?”

Han drejede håndvægten og lod den falde gennem luften et par gange. “Højre eller venstre.”

Han var kold nok til at gøre det, den del var jeg ikke i tvivl om. Og som Sergeant at Arms i Copenhagen, var der heller ingen tvivl om hans autoritet. Jeg kunne ikke sætte mig op imod ham, hvis jeg ville overleve i broderskabet. “Hvad med lige at ringe til Kian og høre, hvad han synes?”

“Det her er mellem dig og mig.”

Jeg studerede hans ansigt, men der var intet at hente. Hverken vrede, glæde eller noget som helst andet. Han var en voksfigur.

Jeg trådte frem og lagde min højre hånd fladt på bordet. Den havde været brækket før, og det var aldrig vokset ordentligt sammen. Måske lægerne kunne gøre det bedre denne gang. (side 40)

Reklame: Tak til forlaget Avanti der har foræret mig bogen til anmeldelse

Om EXIT:

Udgivelsesår: 01.03.2022
Forlag: Avanti, 401 sider
Omslag: Palle Schmidt

Serien om Hauge:

Sidste omgang,  2024
EXIT, 2022
Blod ved daggry, 2021
Ulv blandt ulve, 2020
De efterladte, 2018

Læs også:

Patent på mord af Lisbeth og Steen Bille
Jeg er Sif af Thomas Clemen
Fantomsmerter af Stephan Garmark
I skyggen af Sadd af Blædel, Holm, Kjædegaard og Langstrup
Paria af David Jackson
Mand uden ansigt af Dennis Jürgensen
Det tredje hus af Irene Manteufel
Retfærdig vold af Aske Munk-Jørgensen
Han kender det som er i mørket af Lars Thomassen
Havhvepsen af Tommy Thorsteinsson
DNA af Yrsa Sigurðardóttir

https://youtube.com/watch?v=6j0CYnSscmA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.