Fire fortællinger om kærlighed af Trine Andersen

Fire fortællinger om kærlighed af Trine Andersen

Fire fortællinger om kærlighed er ikke en typisk titel her på siden, men Trine Andersens novellesamling er absolut værd at læse. Hun tegner i samlingens fire noveller billeder af en fremtid, der er alvorligt påvirket af klimaforandringerne. En fremtid hvor det er for sent. En fremtid hvor vandet stiger, hvor ‘de fremmede’ registreres og til sidst smides ud. En fremtid hvor vi ender som ‘de fremmede’ i flygtningelejre i Eritrea.

I ‘Blackout’ er forretningsmanden Felix lige blevet fyret. Uden en plan stiger han på toget til Tyskland, hvor han møder den yngre kvinde Ellie. Hun er på vej til Freiburg for at demonstrere til et klimatopmøde. Samtidig tænker Felix tilbage på sin eks-kone, Birgitte, og hvorfor de gik fra hinanden. En novelle om at leve fremfor at give op.

I ‘Vinger’ møder vi kvinden Hilde. Hun skal til at sige farvel til sin søn. Vandet er steget, så store dele af Danmark er oversvømmet, og nu søger sønnen frihed længere sydpå, hvor mørk hud ikke er et stigma. En novelle om at elske, og hvordan kærlighed både kan dræbe og sætte fri.

I ‘Ned på jorden’ tænker Villus tilbage på sin ungdoms backpacker-rejse, der udviklede sig fra mainstream til grænseoverskridende. Nu 40 år efter sidder han alene i sin lejlighed på 9. sal som den sidste lejer i bygningen. Også han vil rejse nu, men først må han besøge faderen. En novelle om valg og konsekvenser.

I den sidste novelle ‘Samme sted’ er hovedpersonen danske Inga, der har levet hele sit liv i forskellige flygtningelejre. Faren døde allerede, mens hun var baby, og moren da Inga var 9 år. Nu arbejder hun som lærer i en lejr i Eritrea for et måltid mad om dagen. En novelle hvor det globale hierarki er vendt på hovedet.

Andre skriver:

Litteratursiden:
De fire barske fortællinger skræller effektivt alle mellemregninger væk, når de udstiller de dystre fremtidsudsigter. Tilbage står den rå ”virkelighed”, som vender op og ned på læserens forventning og på verdenssituationen. Den dystopiske tilstand levner ikke meget håb for menneskeheden. Kærligheden er den sidste oppebærende fremdrift, som i sin natur rummer menneskers samhørighed og viser, hvor langt nogle vil gå for andre. Klimakamp og kærlighed kan dog også være en farlig cocktail, men det må man læse sig til i de fire fortællinger om klima, krise og kærlighed. (Læs hele anmeldelsen her)

Bibliotekernes lektørudtalelse:
Stærke noveller, som maner til eftertænksomhed og som kræver eftertanke, når Trine Andersen vender handlingen lidt på hovedet og spidder absurditeter i dansk klima- og flygtningepolitik.

Uddrag af ‘Blackout’:

Birgitte talte også hele tiden om at gøre noget.

I begyndelsen havde hun beundret hans projekter; arbejdet med de første kabiner. Han sagde ikke noget om, at opgaven var havnet tilfældigt på firmaets bord, og at de kun tog den, fordi afkastet kunne gå hen og blive stort. Han var selv begejstret – det var meningsfyldt arbejde – men der er en mulighed for, at Birgittes interesse skærpede hans egen.

Kabinerne kunne modstå det meste. Ild, vand, jordskælv. Den første prototype var skrællet ind til det mindst mulige og kunne kun opfylde de mest basale behov. Overlevelse afhænger af ganske få faktorer. Men allerede under fremstillingen af næste generation tog han og teamet sig flere friheder og stillede flere spørgsmål, også nogle, som handlede om komfort, tilbehør, udvendige effekter. Selv efter sammenbruddet ville mennesker have behov for at hævde sig, ville de ikke? Desuden skulle kabinerne sælges nu og ikke siden.

Successen ledte til andre opgaver i samme retning, og hver opgave bød på uventede udfordringer og gav sig udslag i kreative, overraskende løsninger. Alligevel blegnede Birgittes beundring med tiden og blev til et stadig stædigere spørgsmål. I stedet for at forberede sig på den værst tænkelige katastrofe burde man så ikke forsøge at afværge den? (side 17)

Om Fire fortællinger om kærlighed:

Udgivelsesår: 11.01.2022
Forlag: Café Monde, 193 sider
Forsidebillede: John Kørner
Omslag: Rikke Vagner
Besøg Trine Andersens hjemmeside

Indhold:

Blackout
Vinger
Ned på jorden
Samme sted

Læs også:

48 timer i Massachusetts-havet / red. Lise Andreasen og Niels Dalgaard
Komplekskuller – klimafiktion / red. Carl-Eddy Skovgaard

København, udateret af Villads Andersen
Omhu for eftertiden af Helga Berg
Når vi rejser til Mars af Maja Elverkilde
Blå af Maja Lunde
Mali af Torben Mathiassen
Den afskyelige af Charlotte Weitze
Ord har hærget af Gudrun Østergaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.