MARS – myter, magi og missioner af Tina Ibsen

MARS – myter, magi og missioner af Tina Ibsen

Tina Ibsen er astrofysiker. Hun har tidligere skrevet bøger om nordlyset og universet, og så er hun vært på podcasten RumSnak sammen med techjournalist Anders Høeg Nissen. Nu er hun aktuel med bogen MARS – myter, magi og missioner, som går helt i dybden med den fascinerende røde planet, der er vores nabo i solsystemet.

Igennem otte kapitler kommer Ibsen omkring stort og småt. Vi starter med de tidligste observationer af Mars, der ligger ca. 70.000 år tilbage. Der er nemlig fundet hulemalerier i Tsodilo Hills i Botswana, der afbilleder Mars tæt på Mælkevejens lysende bånd. Også oldtidens egyptere var fascinerede af Mars. De kaldte den for Har Decher, hvilket betyder Den Røde. Tusind år senere studerede Babylonerne Mars, som de kaldte for ildstjernen. Det var også babylonerne som først opdagede, at Mars opførte sig anderledes end de andre planeter. Mars bevæger sig nemlig modsat i et par måneder, hvor de andre planeter kun bevæger sig fremad. Grunden til det blev først forklaret med Johannes Keplers model for planeternes bane i 1609.

Fra de tidligste menneskers opfattelse af den røde planet til de senere mere videnskabelige observationer. Da teleskopet bliver opfundet i begyndelsen af 1600-tallet, fik man mulighed for at studere vores naboplanet på nærmere hold. Det gav mulighed for bl.a. at beregne planetens størrelse. Hvor lang et Mars-døgn er. Afstanden til jorden m.m.

Senere i 1800-tallet begyndte man at spekulere på, om Mars mon var beboet. Der blev nemlig observeret nogle kanaler på planeten, der så ud til at være kunstige. Drømmen om liv på naboplaneten levede i en periode. Den blev dog endeligt knust, da astronomer efter at have observeret atmosfæren gennem længere tid kunne konstatere, at størstedelen af den tynde atmosfære består af kuldioxid.

Det har nu ikke afholdt os fra at forsøge at nå vores nabo. Ibsen fortæller om de mange missioner til Mars, hvor USA og Sovjetunionen konkurrerede om at komme først. I 1962 lykkedes det Sovjetunionen at sende rumsonden Mars 1 afsted. Desværre mistede de kommunikationen med den, før den nåede frem. Det blev derfor USA, der blev først til at lave en dokumenteret flyby med Mariner 4 d. 15. juli 1965. Det lykkedes sonden at sende billeder tilbage til jorden. Med en opløsning på 200×200 pixels var de dog ikke særligt detaljerede. Det er der til gengæld kommet siden med flere vellykkede rover-missioner m.m., som også danske forskere har været medvirkende på.

Ibsen tager os også en tur til det indre af Mars, såvel som fortæller om de geografiske forhold. Bl.a. om overfladen som mange af os forbinder med det røde støv. Men Mars er også hjemsted for solsystemets største vulkan. Olympus Mons rejser sig hele 21 kilometer over overfladen og har et areal større end Danmark. Vi kommer også omkring Mars’ atmosfære, og Ibsen forsøger at svare på, om der er eller har været liv på Mars.

Til sidst prøver Ibsen at spå om, hvornår og hvordan turen vil gå til Mars. Bl.a. kommer hun ind på, at det ikke er nok at have teknologien til at lave ilt, eller at man får genbrugelige raketter. Det er i høj grad også nødvendigt at indhente viden om, hvordan ophold i rummet påvirker mennesket. For eksempel har et forsøg vist, at folk i vægtløs tilstand får et fald i de kognitive funktioner. Eksempelvis blev forsøgspersonerne konstant dårligere til at aflæse andres følelser, hvilket kan få alvorlige konsekvenser, når man skal leve tæt op ad hinanden i årevis.

MARS – myter, magi og missioner er super spændende læsning. Dels giver Tina Ibsen et historisk overblik, der går væsentligt længere tilbage, end jeg forestillede mig. Dels er der masser af interessante videnskabelige facts og vedkommende insider-fortællinger fra tre danske forskere, som har arbejdet på missionerne sammen med NASA og ESA (Den Europæiske Rumorganisation).

Endelig er bogen også fuld af flotte fotos og illustrationer, som får den røde planet til at virke helt tæt på.

Hvis man har den mindste interesse i Mars eller Rummet i det hele taget, så er Tina Ibsens MARS – myter, magi og missioner en letforståelig og spændende indføring. Hvert kapitel afsluttes med en kort opsummering af de vigtigste pointer, så bogen vil også være velegnet til undervisning. Dog er der desværre ikke indsat en oversigt over brugte kilder og forslag til videre læsning.

(Oprindeligt anmeldt til Litteratursiden.dk)

Om MARS – myter, magi og missioner:

Udgivelsesår 12.08.2022
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 184 sider
Omslag: Imperiet / Simon Lilholt

Læs også:

En lille bog om universet af Anja C. Andersen
Af stjernestøv er du kommet af Bo Karl Christensen
Nordlys af Tina Ibsen
Fjerne kloder af Gunver Lystbæk Vestergård

Andreas Mogensen – Min rejse til rummet af Henrik Bendix og Thomas Djursing

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.